Компании

все компании

У Львові пошкоджено університет, де навчався Бандера, і знищено музей Шухевича - мер

1 січня 2024 року, 12:31
Будівлю Львівського національного університету природокористування в м.Дубляни Львівської міської громади пошкоджено внаслідок російської атаки ударними безпілотними літальними апаратами в новорічну ніч, повідомив мер Львова Андрій Садовий.

"Цієї ночі ворог влучив у два об'єкти національної пам'яті у Львові: в університет у Дублянах, де 100 років тому навчався Степан Бандера, та в музей Романа Шухевича на Білогорщі. Символічно і цинічно. Війна за нашу історію", - написав Садовий у Телеграм у понеділок уранці.

Загалом, за його словами, Львівську область минулої ночі атакували 10 ударних безпілотних літальних апаратів типу "Шахед". Обійшлося без жертв.

"У Дублянах ударною хвилею вибито вікна в гуртожитках, лікарнях, каплицях і будинках. Загалом понад 60 вікон. Також у навчальних корпусах аграрного університету знищено понад 600 квадратних метрів покрівлі та перекриття. Сьогодні там на місці проведемо виїзну комісію з надзвичайних ситуацій Музей Шухевича на Білогорщі знищено повністю. Також на Білогорщі постраждало кілька приватних будівель - вилетіли вікна та двері", - розповів Садовий.

Пожежу в Дублянах, що спалахнула внаслідок падіння уламків безпілотника, вже загасили, ніхто не постраждав.

Голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький опублікував фотографії пошкодженої будівлі музею Шухевича в районі Білогорща, на якій видно, що вона зазнала суттєвих руйнувань - збереглися лише фрагменти обгорілих стін.

"Нехай росіяни не сприймають це як успіх. Бо сенс життя Романа Шухевича - боротьба за Україну - продовжує жити в діях тисяч українців. Цього ніколи не вдасться знищити. Ворог поплатиться за все!", - написав він у Телеграм.

Голова обладміністрації підтвердив, що музей повністю знищено внаслідок пожежі, спричиненої падінням уламків збитого російського безпілотника. "Травмованих і загиблих немає, будівля зруйнована повністю", - написав Козицький.

За його даними, внаслідок пожежі знищено меморіальні речі Шухевича - стіл, стільці, крісла, фортепіано, погруддя Шухевича і скульптуру Степана Бандери. Решта експонатів збереглися, оскільки їх на початку повномасштабного нападу РФ вивезли в безпечне місце.

Збитки від руйнування будівлі оцінено в 2,258 млн грн, від знищеного майна буде підраховано пізніше.

Раніше Козицький повідомив, що в ніч на 1 січня в Білогорщі спалахнула пожежа в музеї Шухевича, попередньо, через падіння уламків збитого ворожого БпЛА, який атакував Львівську область у новорічну ніч.




Просмотров: 230
Другие новости