Компании

все компании

ВАР просить продовжити дію держпрограми "5-7-9" для аграріїв до березня 2025 р

29 грудня 2023 року, 14:38
Всеукраїнська Аграрна Рада (ВАР) звернулася до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, першого віцепрем'єр-міністра України - міністра економіки України Юлії Свириденко та міністра аграрної політики і продовольства України Миколи Сольського з проханням продовжити на 2024 рік дію державної програми пільгового кредитування "5-7-9" для сільськогосподарських товаровиробників.

"Сьогодні агросектор перебуває в критичній ситуації. За попередніми розрахунками, збитки галузі рослинництва цього року становлять щонайменше $3 млрд, і більша частина підприємств відчуває реальні ризики банкрутства. На це вплинуло радикальне збільшення вартості експортної логістики через військові ризики в Чорному морі, а також постійні перебої в експорті західними кордонами. Також на збільшення собівартості виробництва вплинуло подорожчання пального, агрохімікатів і запчастин", - нагадали у ВАР.

Бізнес-об'єднання звернуло увагу української влади на те, що одна з найпопулярніших серед аграріїв держпрограм підтримки - пільгове кредитування "5-7-9", що регулюється постановою Кабінету міністрів "Про надання фінансової державної підтримки" від 24 січня 2020 року, завершує свою дію для фермерів (крім постраждалих регіонів) 31 березня 2024 року.

"За поточних умов, чи не єдиним дієвим і масовим інструментом державної підтримки галузі АПК є пільгове кредитування сільськогосподарських товаровиробників у рамках програми "5-7-9". Однак напрям такої підтримки, як фінансування аграріїв, завершує свою дію 31 березня 2024 року. Саме до цієї дати визначено максимальний строк кредитування сільськогосподарських товаровиробників у рамках програми "5-7-9", - пояснюється у зверненні.

ВАР закликали Кабмін продовжити максимальний термін кредитування за пільговими кредитами, що надаються аграріям для здійснення сільгоспдіяльності ще, мінімум, на один рік - до 31 березня 2025 року.

"Така ініціатива дасть змогу зберегти галузь і безперебійно провести наступну посівну", - звернули увагу у ВАР і вказали, що внести зміни необхідно якнайшвидше, щоб із початку наступного року аграрії вже мали змогу отримувати кредити на посівну, з терміном таких кредитів не на кілька місяців (до березня 2024 року), а з терміном до 31 березня 2025 року.




Просмотров: 131
Другие новости