Компании

все компании

"Енергоатом" готовий до повного переведення АЕС на паливо Westinghouse

28 грудня 2023 року, 10:00
Держпідприємство "НАЕК "Енергоатом" завершило підготовку до повного переведення енергоблоків українських АЕС на ядерне паливо американської Westinghouse.

"З лютого 2022 року ми прискорили процес переведення всіх реакторів вітчизняних АЕС на американське паливо. Наразі всі необхідні роботи фактично завершено. Це унікальний досвід України", - наводяться слова президента "Енергоатому" Петра Котіна в Телеграм-каналі компанії в середу.

Як поінформували в НАЕК, для переведення всіх енергоблоків із реакторами ВВЕР-1000 і ВВЕР-440 на американське ядерне паливо компанія провела цілий комплекс інженерних робіт.

Зокрема, закуплено програмне забезпечення для моніторингу активних зон реакторів і проведено відповідне навчання для спеціалістів компанії, виконано всі обґрунтування використання палива Westinghouse, а також закуплено необхідне обладнання для транспортно-технологічних операцій, зокрема, кантувальник для вивантаження ядерного палива та імітатори паливних збірок.

"Постачання на одну з українських АЕС імітатора, необхідного для підтвердження сумісності тепловидільних збірок ТВЗ-WR, стало завершальним етапом у тривалому процесі підготовчих робіт", - зазначили в компанії.

Наразі одне з підприємств "Енергоатому" також займається розробкою дослідницьких зразків елементів і компонентів ТВЗ, які необхідні для роботи з ядерним паливом в активних зонах реакторів на українських АЕС.

Як повідомлялося, у вересні цього року в один із реакторів ВВЕР-440 Рівненської АЕС було завантажено першу партію ТВЗ, вироблених компанією Westinghouse Electric Sweden AB за участю фахівців "Енергоатома".




Просмотров: 170
Другие новости