Компании

все компании

Девелопери відзначають збільшення попиту на квартири з готовим ремонтом

2 грудня 2023 року, 11:35
Девелопери відзначають збільшення попиту на квартири з готовим ремонтом
Попит на квартири з готовим ремонтом на первинному ринку нерухомості України поступово зростає, їхня частка в структурі продажів окремих девелоперів сягає 50%, випливає з результатів опитування забудовників, проведеного агентством "Інтерфакс-Україна".

"До повномасштабної війни частка квартир з ремонтом від забудовника становила приблизно третину від загального обсягу продажів. Зараз це до половини угод. Попит на квартири з ремонтом від забудовника зростає. По-перше, це дешевше, ніж робити оздоблення квартири самостійно. По-друге, набагато швидше. Заселення в нове житло можливе одразу після здачі будинку, тоді як ремонтні роботи, які виконуються самостійно, займають, щонайменше, кілька місяців - півроку. Для багатьох цей фактор критичний", - розповіла комерційний директор компанії "Інтергал-Буд" Анна Лаєвська.

За її словами, "Інтергал-Буд" пропонує покупцям чистове оздоблення квартири, (покриття підлог, шпалери під фарбування, міжкімнатні двері, розводка електрики та електрофурнітура, сантехніка) з дизайнерським ремонтом у трьох стилях, а також установку меблів і кухні.

Лаєвська зазначила, що за останні півтора року компанія кілька разів переглядала ціни на послугу ремонту. На сьогодні вартість дизайнерського ремонту становить $300/кв. м, що на $100 нижче, ніж до повномасштабної війни. Мебльований ремонт від забудовника обійдеться в $600/кв. м.

"Ми розуміємо, що ремонт квартири в новобудові - велика витратна стаття. В умовах курсових коливань, коли все навколо і так сильно дорожчає, демократична цінова пропозиція від забудовника - крок назустріч українцям, які прагнуть поліпшити свої житлові умови. У нас немає планів щодо перегляду вартості ремонту, проте розуміємо, що подальший розвиток подій залежатиме від цін на матеріали", - зазначила експерт.

Як повідомила група компаній DIM, частка готових квартир з ремонтом у структурі попиту на первинному ринку становить 45%.
"Серед переваг квартири з ремонтом від девелопера - максимальна прозорість і підзвітність. Покупець делегує девелоперу нагляд за виконанням замовлення і вже приймає повністю готовий продукт на етапі отримання ключів", - розповіла директорка з маркетингу DIM Дарія Бедя.

Девелопер пропонує чотири типи оздоблення у своїх проєктах: базовий ремонт вартістю $650/кв. м, кухня з технікою - додатково $50/кв. м до вартості базового ремонту, корпусні меблі - "плюс" $30/кв. м, м'які та окремі меблі - "плюс" $20/кв. м. До розробки проєктів ремонту DIM залучив дизайн-бюро Anthracite.
"Ми ставили собі амбітне завдання: подолати упередження, що квартира з ремонтом у новобудові - це завжди про типовий ремонт із бюджетними матеріалами, однотипними кольорами та стилістикою. Наш партнер розробив цілу лінію адаптивних дизайн-проєктів, що відрізняються за стилем, кольоровою гамою, наповненням і ціною", - пояснила Бедя.

Тим часом квартири з готовим ремонтом не користуються попитом у житлових проєктах бізнес-класу і більш актуальні в комфорт- та економ-класі, вважають у компанії City One Development.

"Спираючись на багаторічний досвід і аналізуючи запити від клієнтів, можемо стверджувати, що робити квартири з готовим ремонтом у бізнес-сегменті недоцільно для забудовника. Переважна більшість наших клієнтів обирають квартири для себе і хочуть самостійно обрати та розробити дизайн. Квартири з ремонтом актуальні в економ і комфорт-класі. Але це не більше 5% від загального попиту", - вважає директор з маркетингу City One Development Дмитро Новіков.

Серед недоліків квартир з готовим ремонтом Новіков назвав вищу вартість, збільшення термінів отримання житла і переважно стандартні дизайнерські рішення, які не враховують індивідуальний запит покупця.

За його словами, досвід продажів першої та другої черг ЖК "Новопечерські Липки" засвідчив, що найбільш затребуваним житлом з ремонтом були однокімнатні квартири, тоді як дво- і трикімнатні продавалися менш активно.

"Поки що запитів на готові квартири з ремонтом від забудовника у нас немає. Клієнтів продовжують цікавити готові квартири і на фінальній стадії будівництва, тобто тенденції, що виникли з початком війни, зберігаються і зараз", - резюмував він.

По материалам: Інтерфакс-Україна





Просмотров: 1030
Другие новости