Компании

все компании

Казахстан виділить $3 млрд на енергетичні проєкти з пенсійних фондів

24 листопада 2023 року, 16:25
Єдиний накопичувальний пенсійний фонд (ЄНПФ) Казахстану може вкластися в облігації держфонду "Самрук-Казина" і держхолдингу "Байтерек" на 1,5 трлн тенге ($3,25 млрд за поточним курсом) у рамках планів уряду реалізувати великі інфраструктурні проєкти в енергетиці за рахунок пенсійних коштів, повідомив голова правління Нацбанку Казахстану Тимур Сулейменов.

"Дозвольте розповісти, як це працюватиме на практиці, якщо фінансування (1,5 трлн тенге з ЄНПФ на інфраструктурні проєкти - ІФ-У) отримає підтримку. "Байтерек" і "Самрук-Казина" випустять свої облігації, ці облігації купить ЄНПФ. А вже потім "Байтерек" і "Самрук" самі фінансуватимуть конкретні проекти", - сказав Сулейменов на брифінгу в п'ятницю в Астані.

"Перед пенсійним фондом, тобто перед майбутніми і нинішніми пенсіонерами, відповідальність нестимуть не конкретні проекти, а відповідальність нестимуть саме "Байтерек" і "Самрук", - додав глава Нацбанку.

На його думку, у цьому немає великих ризиків.

"Суверенний рейтинг Казахстану на рівні "BBB", і у "Байтерека", і у "Самрука" приблизно такий самий рейтинг. Це високорейтингові, дуже надійні компанії, тому вкладення пенсійним фондом в облігації самруківські та байтереківські - це нормальна ринкова практика", - вважає глава Нацбанку.

Прем'єр-міністр Казахстану Аліхан Смаїлов раніше зазначав, що кошти пенсійного фонду можуть бути спрямовані у великі проєкти у сфері індустріалізації, транспорту, інфраструктури, які потребують фінансування. Зворотність цих коштів буде забезпечено за рахунок коштів республіканського бюджету.

Офіційний курс на 24 листопада - 461,17 тенге/$1.




Просмотров: 274
Другие новости