Компании

все компании

Україні необхідно в найближчі 5-10 років реалізувати проекти в енергетиці на $15 млрд

18 листопада 2023 року, 18:27
Україні необхідно в найближчі 5-10 років реалізувати проекти в енергетиці на $15 млрд
Україні необхідно в найближчі 5-10 років реалізувати низку проєктів зі збільшення потужності та гнучкості енергосистеми, обсяг інвестицій у які становитиме близько $15 млрд, повідомив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

"Буде ще незліченна кількість зим, які належить пройти. І наш божевільний сусід нікуди від нас не дінеться. Тому потрібно думати не тільки про цю зиму, а й про майбутнє. Тому в нас як оператора системи є прораховане бачення, яким буде оптимальний енергомікс нашої країни на 5-7-10 років, що ми маємо збудувати, щоб убезпечити наші об'єкти від масованих обстрілів, а також щоб зробити енергомікс дешевшим і чистішим. Є певне інвестиційне меню", - сказав Кудрицький на брифінгу в Медіацентрі в Києві в п'ятницю.

За його словами, найкращим захистом для української генерації є розосередження об'єктів, а також їхнє будівництво за новими технологіями та принципами зеленого переходу, без використання такого дорогого палива, як газ і вугілля.

Згідно з представленою ним презентацією, Україна найближчими роками потребуватиме 1,4 ГВт нових високоманеврених ТЕС (зараз 0 ГВт), а також 1,1 ГВт ТЕС на біопаливі (зараз 0,3 ГВт). Крім того, має бути додано 3,8 ГВт СЕС (зараз 6,2 ГВт), 4,5 ГВт ВЕС (зараз 0,5 ГВт) і 0,8 ГВт Energy Storage (зараз 0 ГВт). Водночас має бути побудовано 2 ГВт потужності на Дністровській і Канівській ГАЕС (зараз 2 ГВт).

За приблизними підрахунками, на це знадобиться $15 млрд, з яких найбільше може бути вкладено у ВЕС - $5,4 млрд. СЕС обійдуться в $2,5 млрд, ТЕС (обидва види) - у $2,3 млрд, СНЕ - $1,2 млрд, ГАЕС - $3,7 млрд.

Під час брифінгу він додав, що знадобиться також додаткова потужність АЕС, висловивши, зокрема, надію на повернення окупованої росіянами ЗАЕС.
"Є резерви для збільшення виробітку на наявних АЕС, плани побудови нових блоків. Вони довгострокові, але атомна електроенергія буде затребувана, особливо коли відбудеться виведення з балансу вугільних ТЕС", - пояснив Кудрицький.

Він зазначив, що "Укренерго" провело розрахунки за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення, щоб отримати бачення, "як побудувати таку систему, яка була б готова в будь-який момент часу задовольнити попит споживачів і з усіх таких систем бути найдешевшою".
При цьому глава компанії підкреслив, що розрахунок має бути на приватні інвестиції.




Просмотров: 661
Другие новости