Компании

все компании

Експорт та імпорт е/е в жовтні знизилися на 37% і 27,7%

3 листопада 2023 року, 10:52
Експорт е/е в жовтні становив 69,84 тис. МВт-год, що на 37% менше за показник вересня (111,1 тис. МВт-год), який був рекордним у поточному році, повідомила DiXi Group.

Згідно з оприлюдненими групою у Facebook підрахунками, 66% (46,46 тис. МВт-год) надійшло до Словаччини, 34% (23,38 тис. МВт-год) - до Молдови.

У DiXi Group звернули увагу на те, що порівняно з жовтнем минулого року, після першої декади якого експорт припинився через російську терористичну кампанію ударів по об'єктах енергетичної інфраструктури, у нинішньому жовтні обсяг поставок знизився більш ніж удвічі.

Імпорт електроенергії за жовтень поточного року становив 17,2 тис. МВт-год. Порівняно з вересневим показником імпорт знизився на 27,7% (тоді було 23,8 тис. МВт-год - ЕР). До жовтня минулого року він зріс в 11,5 раза.

Із цього обсягу 81% (14 тис. МВт-год) надійшло зі Словаччини, 10% (1,7 тис. МВт-год) - із Польщі, 9% (1,5 тис. МВт-год) - із Молдови.

Експерти групи зазначають, що електроенергію з Польщі Україна імпортувала вперше за два місяці.

Загалом, у жовтні експорт у чотири рази перевищив імпорт.

Як повідомлялося, коментуючи рекордні показники експорту у вересні, старший аналітик DiXi Group Богдан Серебренніков наголошував, що очікувати на його подальше зростання не варто, зокрема, через те, що Україна входить у складний для себе осінньо-зимовий період, який буде супроводжуватися проблемами в балансуванні енергосистеми через зростання внутрішнього споживання та загрозу обстрілів енергооб'єктів.

В останній день жовтня НЕК "Укренерго" запросила аварійну допомогу в Польщі, що полягала в проханні терміново викупити 690 МВт-год надлишку згенерованої ВДЕ е/е, який виник ситуативно (не прогнозованого через сонячну та вітряну погоду на тлі зниженого через потепління споживання). Цей захід системний оператор України застосував, щоб не обмежувати ВДЕ. У НЕК нагадали, що в разі обмежень компанія платить підприємствам ВДЕ-генерації компенсацію.




Просмотров: 171
Другие новости