Компании

все компании

Марганецький ГЗК призупинив видобуток і переробку марганцевої руди

31 жовтня 2023 року, 11:48
ПрАТ "Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат" (МГЗК, Дніпропетровська обл.) у жовтні поточного року тимчасово зупинило видобуток і переробку сирої марганцевої руди, зокрема через обстріли.

Згідно з інформацією підприємства, причин зупинки підприємства кілька. Насамперед військова агресія з боку російської федерації - дії окупантів призвели до втрати води в Каховському водосховищі, через що неможливо поповнити запаси технічних резервуарів води, що використовується для збагачення сирої марганцевої. Також до основних причин зупинки належать артилерійські обстріли російською армією об'єктів та інфраструктури промислового майданчика комбінату.

При цьому констатується, що ворожі обстріли пошкодили комунікації, будівлі та споруди цехів підприємства, а для відновлення інфраструктури комбінату потрібно багато часу і фінансування, і поки окупанти перебувають на лівому березі Дніпра, ці дії виконувати неможливо. Найбільше через артилерійські обстріли постраждала Грушевська збагачувальна фабрика (ГЗФ), оскільки за кілька обстрілів вона зазнала серйозних пошкоджень. Там частково пошкоджено перекриття на корпусі приймання руди ГЗФ-1, а також на 90% зруйновано віконні прорізи.

Крім того, відключено газове і мазутне опалення на всьому проммайданчику і шахтах комбінату, оскільки опалювати ці види палива вкрай ризиковано в умовах війни.

Особливою проблемою стала відсутність води для проведення ГЗФ мокрого збагачення видобутої шахтами і кар'єром руди. Дефіцит води з'являвся не відразу, а поступово. Ще торік ГЗФ була змушена зупинитися через те, що у зворотному циклі підприємства технічної води ставало дедалі менше, але комбінат працював завдяки придбанню технічної річкової води з централізованих мереж міськводоканалу. Після того як росіяни підірвали Каховську ГЕС, місто Марганець і всі прилеглі до нього території залишилися без води, зокрема й Марганецький ГЗК.

Певний час комбінат виконував певні роботи без циклу переробки сирої марганцевої руди, функціонували лише шахти з її видобутку. Підземні видобувні цехи доопрацювали вибої, що перебували в експлуатації, проте розконсервувати вибої, підготовлені для майбутньої роботи, не було сенсу, оскільки видобута руда за минулий період складалась на рудному складі та не піддалась переробці.

Саме тому підприємство було змушене зупинити роботи з видобутку, зазначається в повідомленні.

Наразі комбінат перебуває в простої, але під час нього частина робітників займається ремонтно-відновлювальними роботами для успішного, безпечного майбутнього запуску в роботу.

Як пояснив головний інженер МГЗК Роман Зленко, головні об'єкти ремонту - Грушевський кар'єр і ділянка шламового господарства та водопостачання. Зокрема, основні дії ремонтного персоналу спрямовані на обладнання конвеєрів, на 5-тисячний роторний комплекс (перевантажувач, відвалоутворювач) і на крокуючий екскаватор №138.

МГЗК розробляє східну частину Нікопольського родовища марганцевих руд (Грушевсько-Басанська ділянка). До складу комбінату, зокрема, входять чотири діючі шахти, зокрема одна, що будується, один кар'єр - Грушевський, збагачувальна фабрика.

За даними НДУ на перший квартал 2023 року, найбільшими акціонерами ПрАТ є компанії Couttenmax Holdings Limited, Mosfilia Investments Limited і Humax Enterprises Limited, які володіють по 23,8933% акцій ПрАТ кожна, а також Fianex Holdings Limited (усі - Кіпр), у власності якої перебуває 24% акцій.

Статутний капітал ПрАТ "МГЗК" становить 366,625 млн грн, номінал акції - 0,25 грн.




Просмотров: 199
Другие новости