Компании

все компании

"Кернел" у 2023 фінансовому році отримав $299 млн чистого прибутку

30 жовтня 2023 року, 10:49
"Кернел", одна з найбільших українських агропромислових груп, у 2023 фінансовому році (ФР, липень 2022 - червень 2023 року) отримала $299 млн чистого прибутку, тоді як попередній рік вона завершила з чистим збитком $41 млн.

"Однак компанія зазнала значного іншого сукупного збитку в розмірі $241 млн через курсові різниці, спричинені знеціненням української гривні. Таким чином, за 12 місяців, що закінчилися 30 червня 2023 року, група отримала $59 млн сукупного прибутку, що припадає на частку акціонерів Kernel Holding S. A.", - йдеться у фінансовому звіті, розміщеному на сайті компанії на вихідних.

Згідно з ним, виручка агрохолдингу за 2023ФР скоротилася на 35% - до $3,455 млрд, проте EBITDA зросла в 2,5 раза - до $544 млн.

"Зважаючи на значну невизначеність і ризики, з якими стикається майбутнє Групи, рада директорів ухвалила рішення рекомендувати акціонерам не виплачувати дивіденди за фінансовий рік, що закінчився 30 червня 2023 року", - наголошується у звіті.

Голова ради директорів і мажоритарій групи Андрій Веревський уточнив, що в структурі EBITDA найбільший внесок забезпечила переробка олійних - $270 млн (проти "мінус" 70 млн у 2022ФГ), тоді як сегмент інфраструктури і торгівлі приніс $154 млн ($237 млн), а рослинництво - $221 млн ($219 млн).

"Квартальна динаміка чудово підкреслює операційну волатильність, що спостерігалася протягом року: ми зазнали збитків як у першому кварталі, так і в четвертому кварталі, але їх було компенсовано прибутком, отриманим у другому і третьому кварталах", - зазначив також голова ради директорів.

Зазначається, що компанії вдалося скоротити чистий борг у 2,5 раза - до $595 млн, а співвідношення чистий борг/EBITDA покращилося за рік у 5,7 раза - до 1,1.

"Кернел" уточнює, що у 2023ФР він переробив 2,5 млн тонн насіння соняшнику (у 2022ФР - 2,2 млн тонн) та виробив 1,1 млн тонн олії (1,0 млн тонн), врожай скоротився до 1,8 млн тонн із 3,3 млн тонн за скорочення посівних площ із 499 тис. га до 363 тис. га.

Його зерновий експорт впав з 8 млн тонн до 3,7 млн тонн, перевалка на експортних терміналах - з 7,3 млн тонн до 4,4 млн тонн, обсяги зберігання на внутрішніх елеваторах - з 4,2 млн тонн до 2,8 млн тонн.

Веревський також повідомив, що основні ризики, про які компанія попереджала протягом 2023ФР, почали матеріалізуватися на початку 2024ФР, коли Росія 18 липня в односторонньому порядку вирішила не подовжувати зернову угоду, а потім піддала численним обстрілам портові потужності, завдавши істотної шкоди і "Кернел".

"Доступні альтернативи морській торгівлі, як і раніше, обмежені з погляду пропускної спроможності та є значно більш витратними з погляду логістики, тим самим чинячи негативний тиск на нашу операційну прибутковість", - констатував мажоритарій, зазначивши, що експорт компанії істотно впав у першому кварталі 2024ФР. За його словами, лише наприкінці вересня 2023 року з'явилася надія: ВМС України організували тимчасовий коридор для суден, що залишають чорноморські порти.

"Можливість експорту через українські чорноморські порти має життєво важливе значення для підтримки прибутковості Групи у 2024ФР. Хоча нам вдалося забезпечити перевалочні потужності для експорту 100 тис. тонн соняшникової олії, 100 тис. тонн соняшникового шроту і 100 тис. тонн зерна на місяць каналами, відмінними від Чорного моря, логістичні витрати на такі операції залишаються несприятливо високими", - додав Веревський.

Він уточнив, що якщо прибуток від експорту соняшникової олії може покрити такі витрати, то щодо зерна це не так.

"Ризик знищення або серйозної шкоди нашим ключовим активам є одним із найбільш значущих для нашої діяльності у 2024ФР. Усе це збіглося з падінням світових цін до дуже низького рівня в першому кварталі 2024ФР, і якщо припустити, що експортний маршрут через Чорне море залишається здебільшого заблокованим, це означає великі втрати для нашого сільськогосподарського сегмента в 2024ФР", - зазначив голова ради директорів.

За його словами, вперше у своїй історії "Кернел" визнав у представленій звітності збиток у розмірі $27 млн від зміни справедливої вартості врожаю 2023 року. "Тобто, простіше кажучи, очікуваного виторгу від реалізації врожаю 2023 року недостатньо для покриття понесених витрат із виробництва та реалізації", - пояснив Веревський.

Він також вказав, що Росія зі своєю сільськогосподарською продукцією посідає ринки, традиційні для українського експорту, який страждає від обмежень на логістику і ненадійного статусу торгового партнера.

Голова ради директорів "Кернел" також зазначив, що зміна структури сівозміни в Україні у 2022-2023 роках на користь олійних культур містить у собі високі ризики поширення шкідників і хвороб, що істотно підриває майбутній потенціал врожайності по всьому асортименту сільськогосподарських культур. "Щоб цього уникнути, для нормалізації структури посівів потрібне значне скорочення посівних площ під олійними культурами протягом наступних кількох років. Ймовірно, ми приймемо таке рішення для свого агробізнесу, і я не виключаю, що й інші фермери наслідуватимуть такий самий приклад. Це може мати негативний вплив на постачання насіння соняшнику в найближчому майбутньому", - повідомив Веревський.

Як повідомлялося, "Кернел" за 9 місяців 2023ФГ збільшив чистий прибуток порівняно з аналогічним періодом минулого року на 36% - до $437 млн, а EBITDA - на 11% за падіння виручки на 45% - до $2,715 млрд.




Просмотров: 271
Другие новости