Компании

все компании

Ціни на нафту підскочили на тлі атаки ХАМАС на Ізраїль

9 жовтня 2023 року, 10:36
Ціни на нафту підскочили в понеділок на тлі атаки радикального палестинського угруповання ХАМАС на Ізраїль.

Загострення ситуації на Близькому Сході створює ризик скорочення поставок нафти з регіону, зазначає Market Watch.

"Історичний аналіз показує, що ціни на нафту демонструють тенденцію до стійкого зростання слідом за кризами на Близькому Сході", - говорить керуючий директор SPI Asset Management Стівен Іннес.

Вартість грудневих ф'ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures на 8:15 кв. у понеділок становить $87,24 за барель, що на $2,66 (3,14%) вище, ніж на закриття попередньої сесії. У п'ятницю ціна цих контрактів збільшилася на $0,51 (0,6%), до $84,58 за барель.

Ф'ючерси на нафту WTI на листопад на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) подорожчали до цього часу на $2,84 (3,43%), до $85,63 за барель. За підсумками попередніх торгів вартість цих контрактів підвищилася на $0,48 (0,6%), до $82,79 за барель.

У суботу із сектора Гази було завдано ракетних ударів по південних і центральних районах Ізраїлю. Десятки палестинських бойовиків на вантажівках і парапланах проникли із сектора Гази на територію Ізраїлю.

За останніми даними, кількість загиблих в Ізраїлі від атак бійців радикального палестинського угруповання ХАМАС перевищила 600 осіб, повідомила в неділю The Times of Israel. Серед загиблих - мирні жителі та десятки поліцейських і військових. Крім того, 2048 осіб поранено. Ізраїльська влада вважає, що палестинські бойовики захопили щонайменше сотню заручників на ізраїльській території і відвезли їх у Газу.

Армія оборони Ізраїлю оголосила про початок операції "Залізні мечі" у зв'язку з масштабними атаками ХАМАС. Влада Ізраїлю офіційно перевела країну в стан війни.

Газета The Wall Street Journal повідомила з посиланням на інформовані джерела, що нинішні дії ХАМАС проти Ізраїлю були сплановані заздалегідь за сприяння Ірану.

Якщо участь Ірану підтвердиться, США можуть посилити контроль за дотриманням санкцій щодо експорту нафти з країни, зазначає Market Watch.

За підсумками всього минулого тижня Brent подешевшала на 8,3%, WTI - на 8,8%.

По материалам: MarketWatch





Просмотров: 148
Другие новости