Компании

все компании

НБУ оштрафував СК "ТАСТ-Гаранія" і відкликав ліцензії СК "Амальтея"

28 вересня 2023 року, 14:15
Національний банк України застосував заходи впливу до двох страхових компаній, оштрафувавши ПрАТ "Страхова компанія "ТАСТ-Гарантія" на 34 тис. грн і відкликавши ліцензії в ПрАТ "СК "Амальтея", повідомляється на сайті регулятора.

При цьому наголошується, що причиною рішення щодо СК "ТАСТ-Гарантія" стало, зокрема, надання регулятору завідомо недостовірної інформації в даних звітності компанії, неподання документів, зокрема про призначення посадових осіб, відповідно до виконання вимог ліцензійних умов, а також неподання письмового повідомлення про порушення зобов'язання за діючими договорами про надання фінансових послуг протягом трьох робочих днів з дати такого порушення.

Щодо іншого порушника НБУ зазначає, що раніше, 10 липня цього року, до "СК "Амальтея" застосовано захід впливу за недотримання станом на 31 березня 2023 року нормативу платоспроможності та достатності капіталу, нормативу ризиковості операцій. Унаслідок цього страховику було тимчасово зупинено всі ліцензії на здійснення страхової діяльності з надання фінансових послуг, при цьому компанія до 24 серпня зобов'язана була усунути порушення.

Однак 11 серпня 2023 року "Амальтея" звернулася до регулятора із заявою про отримання дозволу на припинення страхової діяльності.

Рішенням Комітету з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг від 18 вересня 2023 року компанії відмовлено в наданні дозволу на припинення страхової діяльності через невідповідність плану вимогам, встановленим Положенням про ліцензування та реєстрацію надавачів фінансових послуг та умови провадження їх діяльності.

Нацбанк наголошує, що станом на 30 червня 2023 року зафіксовано недотримання нормативу платоспроможності та достатності капіталу, оскільки сума прийнятних активів, наявна у страховика, зменшилася у зв'язку з виключенням земельних ділянок зі складу прийнятних активів. Отже, страховик не виконав вимоги рішення НБУ про усунення виявлених порушень ліцензійних умов.

Рішення про анулювання ліцензій набирає чинності 27 вересня 2023 року.




Просмотров: 203
Другие новости