Компании

все компании

У Китаї може статися глибока криза на ринку житла - Wall Street Journal

18 вересня 2023 року, 16:31
Китайський ринок житла рухається до нової кризи, яка може стати найгіршою для країни наразі, пише газета The Wall Street Journal.

Банкрутство великої девелоперської компанії China Evergrande Group два роки тому спровокувало хвилю дефолтів забудовників, і проблеми галузі негативно позначилися на економіці Китаю в цілому.

Тепер у складному становищі опинився найбільший приватний девелопер Китаю - Country Garden Holdings. На відміну від Evergrande, проблеми якого були спричинені надмірним марнотратством, труднощі Country Garden пов'язані з відходом інвесторів і покупців з ринку нерухомості.

Ситуація з Country Garden може створити набагато серйозніші проблеми для економіки КНР, ніж дефолт Evergrande 2021 року, зазначає WSJ. Значна частина операцій Country Garden зосереджена в промислових зонах, які були двигуном зростання китайської економіки в найкращі часи. Тепер ці регіони зазнають фінансових труднощів і стикаються з відтоком жителів, у зв'язку з чим їм, імовірно, буде складно впоратися з крахом великого забудовника.

Економісти очікують, що проблеми ринку житлової нерухомості негативно позначатимуться на споживчій довірі, і це затягне спад активності в секторі. На частку нерухомості та суміжних галузей припадає приблизно чверть ВВП Китаю.

"Уся галузь у біді", - каже професор економіки Гарвардського університету Кеннет Рогофф. Особливо серйозні проблеми відчувають невеликі та середні за розміром міста.

Обсяги будівництва протягом кількох років перевищували попит, що призвело до величезного надлишку житла, і ринку необхідне коригування, зазначає Рогофф.

"Як не допустити, щоб населення Китаю впало в паніку, коли побачить, що значна частина його добробуту може обвалитися? Це непросто", - каже експерт.

Станом на 30 червня Country Garden була залучена в більш ніж 3 тис. проєктів, що включають мільйони будинків. Загальний обсяг зобов'язань компанії, включно з проданими, але не зданими будинками, боргами перед постачальниками і банками, а також облігаціями, оцінюють у $186 млрд, причому основну їхню частину мають погасити протягом року.

Забудовник зафіксував рекордний збиток у першому півріччі - близько $7 млрд, списавши вартість низки активів.

Минулого місяця Country Garden пропустила виплати відсотків на суму $22,5 млн за двома випусками доларових бондів, проте змогла знайти кошти, щоб зробити їх протягом 30-денного пільгового періоду, уникнувши дефолту. Китайські кредитори надали компанії відстрочку для виплат за деякими з юаневих бондів.

Продажі нових будинків Country Garden у серпні впали на 70% порівняно з тим самим місяцем роком раніше. Якщо продажі не відновляться, забудовнику загрожує дефолт, зазначають аналітики.

По материалам: The Wall Street Journal





Просмотров: 618
Другие новости