Компании

все компании

Крюківський вагонзавод переміг у тендері на поставку Києву 50 вагонів метро

25 серпня 2023 року, 17:02
Тендерний комітет КП "Київський метрополітен" присудив Крюківському вагонобудівному заводу (КВБЗ, Полтавська обл.) перемогу в тендері на поставку Києву 10 од. п'ятивагонних поїздів метро, які фінансуються Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), із пропозицією майже EUR79,196 млн (із ПДВ), повідомила прес-служба КВБЗ у п'ятницю.

"Сьогодні з'явилося таке бажане для КВБЗ і підприємств-партнерів повідомлення про присудження перемоги в тендері на поставку поїздів метро. Пропозицію вітчизняних вагонобудівників ухвалено тендерним комітетом і погоджено з ЄБРР", - наголошується в повідомленні.

При цьому прес-служба КВБЗ наголошує, що пропозиція українського заводу була на 37% нижчою, ніж у другого учасника - чеської Skoda.

КВБЗ запропонував метропоїзд з асинхронним тяговим приводом із трьома моторними і двома причіпними немоторними вагонами, з візками вітчизняного виробництва з центральним пневмопідвішуванням і дисковими гальмами.

Довжина поїзда - 97 м, конструкційна швидкість - 90 км/год, призначений термін служби - 50 років, його загальна місткість (з урахуванням пасажирів, що стоять) - 1650 осіб.

Передбачено два інклюзивних місця для пасажирів на колісному кріслі. Рух пасажирів із вагона у вагон вільний - через герметичні переходи (поїзд-"труба"), які КВБЗ понад 10 років застосовує під час виготовлення пасажирського рейкового рухомого складу.

Як повідомлялося, тендер на постачання Києву 50 вагонів метро (включно із запчастинами та витратними матеріалами, обладнанням та інструментами для обслуговування, ремонту та супутніх послуг) за кошти ЄБРР було оголошено ще в грудні 2020 року, пропозиції учасників другого етапу розглянуто в березні поточного року.

КВБЗ нагадує, що готовий запропонувати аналогічні вагони метро для Харківського метрополітену, який 5 травня 2023 року оголосив тендер на закупівлю п'ятисекційних поїздів метро (з вільним проходом між вагонами) на EUR45 млн за кошти Європейського інвестиційного банку (ЄІБ), однак через дискримінаційні, за його оцінкою, вимоги не зможе взяти в ньому участь.

Тендерний комітет, зокрема, зажадав підтвердження досвіду поставки не менше 30 вагонів метро протягом останніх п'яти років, а КВБЗ "поставив на рейки" 170 вагонів, але не за останні п'ять років.

Крім того, умовами прописані вимоги тільки за європейськими стандартами.

Як повідомлялося, Харків знову переніс терміни розгляду пропозицій учасників у цьому тендері - на 10 жовтня 2023 року.

КВБЗ, найбільше українське підприємство вагонобудування, виробляє пасажирські та вантажні вагони, регіональні дизель-поїзди, швидкісні міжрегіональні поїзди локомотивної тяги, запасні частини та візки для вантажних вагонів.

Чистий дохід підприємства у 2022 році збільшився на 38,4% - до 3 млрд 545 млн грн, чистий прибуток становив 37,25 млн грн проти 230 млн грн збитку роком раніше.




Просмотров: 311
Другие новости