Компании

все компании

Китайська компанія залишилася найдорожчим алкогольним брендом у світі

31 липня 2023 року, 10:38
Moutai ("Маотай", підвид традиційного китайського міцного алкогольного напою байцзю) увосьме поспіль став лідером глобального рейтингу алкогольних напоїв, ідеться в щорічному дослідженні компанії Brand Finance.

Бренд, що належить компанії Kweichow Moutai Co. Ltd., оцінюється в $49,7 млрд, за рік його вартість збільшилася на 16%.
На другій і третій сходинках розташувалися ще два китайські бренди - Wuliangye ($30,3 млрд, +5,4%) і Xinghuacun Fen Wine ($8,4 млрд, +68%).

Найбільш швидкозростаючими брендами стали виробники текіли - мексиканський 1800 ($424 млн, +111,5%) і американський Casamigos ($934 млн, +108,5%). Текіла випереджає всі інші міцні спиртні напої за темпами зростання ринку ось уже кілька років, зазначає заступник директора Brand Finace Генрі Фарр.

Перше місце серед пивних брендів світу посів Heineken: його вартість зросла майже на 10% - до $7,6 млрд. Corona Extra, який очолював список торік, опустився на другу позицію, через менш значне зростання - на 6%, до $7,4 млрд. Третє місце зберіг за собою Budweiser - бренд додав у ціні майже 20%, сягнувши позначки в $6,7 млрд.

Найшвидше зростання в сегменті пива і пивних напоїв продемонстрували китайські бренди Zhujiang ($680 млн, +44%) і Tsingtao ($2,1 млрд, +39%). На відміну від інших компаній Zhujiang Brewery не стала підвищувати вартість продукції, пропонуючи покупцям оптимальне співвідношення ціни та якості. Це збільшило попит на її продукцію з боку молодих і чутливих до зміни цін споживачів. Успіх Tsingtao пов'язаний із переглядом бізнес-моделі: за 2022 рік власник бренду відкрив понад 250 пивних і презентував нову клієнтоорієнтовану стратегію, зазначається в повідомленні Brand Finance.

У категорії "вино і шампанське" найдорожчим брендом втретє поспіль став Moet & Chandon. Його вартість оцінюється в $1,3 млрд, що на 10% менше, ніж минулого року.

Найближчому конкуренту - китайському Changyu - навпаки, вдалося показати позитивну динаміку в 33% (до $1,2 млрд) і піднятися відразу на дві позиції за рік. Незважаючи на те, що цей бренд мало відомий у західних країнах, експерти Brand Finance не виключають, що в майбутньому він може очолити рейтинг завдяки зростанню і без того об'ємного ринку винних напоїв у Китаї.

Третю сходинку в сегменті вина і шампанського з показником $1 млрд посів американський бренд Chandon (+8%).
Найбільш швидкозростаючим брендом у цій категорії напоїв став Penfolds ($659 млн, +48%). Австралійська компанія Treasury Wine Estates, яка володіє цим брендом, наразі докладає зусиль для підвищення його глобальної впізнаваності та збільшення частки ринку. Так, у колекції 2022 року вперше з'явилися не тільки австралійські, а й французькі, а також каліфорнійські вина.




Просмотров: 248
Другие новости