Компании

все компании

"Укртелеком" отримав прибуток EBITDA понад 700 млн грн

30 липня 2023 року, 09:38
"Укртелеком", найбільший фіксований оператор України, за результатами січня-червня 2023 року отримав прибуток EBITDA понад 700 млн грн, а його рентабельність за EBITDA зросла до 27,8%, повідомила компанія в п'ятницю.

"Навіть у складних умовах робота під час повномасштабної війни "Укртелеком" демонструє стабільно високий рівень операційної ефективності... За результатами роботи в першому півріччі "Укртелеком" отримав загальний дохід у розмірі понад 2,5 млрд грн", - ідеться в прес-релізі оператора зв'язку.

Повного квартального звіту поки що немає, проте за перше півріччя 2022 року "Укртелеком" відзвітував про рентабельність за EBITDA 24,3%, що з урахуванням заявленого загального доходу в 2,9 млрд грн дає змогу оцінити EBITDA за той період у 705 млн грн і говорити про утримання цього показника в першому півріччі 2023 року, незважаючи на зниження загального доходу приблизно на 14%.

У першому півріччі довоєнного 2021 року компанія отримала 3,4 млрд грн загального доходу (зростання на 10%), її EBITDA становила 1,1 млрд грн (+29%), а рентабельність за EBITDA - 31,3% (+4,5 відсоткових пункти).

У прес-релізі зазначається, що "Укртелеком" продовжує працювати, забезпечуючи доступ до послуг інтернету на рівні 88% від кількості населених пунктів, покритих мережею оператора до початку повномасштабного російського вторгнення. При цьому кількість абонентів оптичного інтернету зросла на 10%, як порівняти з аналогічним періодом минулого року, - до 320 тис.

"В умовах воєнного стану компанія продовжує задовольняти попит на підключення до оптичного інтернету, відповідно збільшується абонентська база користувачів, підключених оптикою", - ідеться в повідомленні.

У 2023 році "Укртелеком" побудував уже 2,023 тис. км волоконно-оптичних ліній. До швидкісного оптичного інтернету під'єднано 80 медичних і 82 освітні установи, майже 20 бізнес-об'єктів. Загалом, станом на початок липня, оптику від "Укртелекому" мають понад 1,7 тис. освітніх і 1,28 тис. медичних закладів, також 550 територіальних громад.

"Незважаючи на складні економічні умови, "Укртелеком" продовжує ефективно розпоряджатися майном, що звільняється завдяки модернізації технологічної інфраструктури", - наголосили в компанії.

Доходи за перше півріччя від комерційної оренди майна становили 230 млн грн, зазначено в повідомленні.

За попередніми даними, прямі збитки компанії від зруйнованих окупаційними військами РФ будівель, втраченого обладнання, телеком-мереж та інших активів на тимчасово-окупованих територіях становлять приблизно 700 млн грн, а загалом загальні руйнівні наслідки російської агресії для "Укртелекому" оцінюються у 2,8 млрд грн, що переважно зумовлено економічним знеціненням операційних активів.

"За час повномасштабної війни компанія втратила низку об'єктів нерухомості в тимчасово окупованих населених пунктах, чимало будівель ворогом пошкоджено та зруйновано", - вказали в "Укртелекомі".

Компанія також повідомляє про реорганізацію, в рамках якої для підвищення ефективності телеком-бізнесу, генерації нових можливостей для його розвитку, а також консолідації відповідальності за телеком-доходи було створено комерційну дирекцію, що об'єднала напрямки розвитку корпоративного та масового сегментів і міжоператорського телеком-бізнесу.

"У компанії реалізовуються нові важливі проєкти та рішення щодо вдосконалення та розвитку бізнесу... Реорганізація дасть змогу уніфікувати та підвищити ефективність бізнес-процесів, впровадити нові цікаві продукти, а також методи організації продажу та обслуговування клієнтів", - наголошується в релізі.

Говориться також, що "Укртелеком" виконує свої зобов'язання перед державою, сплативши за січень-червень 2023 року понад 750 млн грн податків до бюджетів усіх рівнів.

Крім того, компанія реалізувала черговий проєкт із масштабної допомоги ЗСУ - понад 20 підрозділів Сил оборони було забезпечено майже 2,5 тис. спеціальних апаратно-програмних засобів. За час повномасштабної війни компанія в рамках ініціативи "Сталевий фронт" бізнесмена Ріната Ахметова відправила захисникам десятки БПЛА, серед них і безпілотні авіаційні комплекси "Валькірія" і "Лелека". На потреби захисників спрямовано вже близько 65 млн грн фінансової допомоги, передано понад 230 автомобілів із корпоративного автопарку.

У лавах ЗСУ українську землю захищають більш ніж 370 співробітників "Укртелекому".




Просмотров: 393
Другие новости