Компании

все компании

Райффайзен Банк прогнозує зростання ВВП України на 1,8%

21 червня 2023 року, 12:50
Райффайзен Банк зберіг прогноз зростання валового внутрішнього продукту України на 2023 рік на 1,8%, тому що негативний ефект від підриву російськими окупантами Каховської ГЕС компенсуються кращими, ніж очікувалося, результатами роботи економіки в першому кварталі цього року, повідомив директор департаменту аналітичних досліджень банку Олександр Печерицин.

На брифінгу у вівторок він зазначив, що руйнування дамби може зачепити 2-3% усіх земель в Україні, знизити врожай на 3-4%, або від 2 до 4 млн тонн, однак за внеску агросектору у ВВП до 15% це не матиме значного впливу.

Печерицин додав, що якщо не буде вирішено проблему з альтернативним водопостачанням промислових підприємств Запорізької та Дніпропетровської області, то це може мати додатковий негативний вплив.

Водночас, за його словами, загалом наразі є більше потенціалу для підвищення прогнозу зростання ВВП України цього року, ніж його погіршення.

Водночас подальше затягування війни змусить банк погіршити очікування зростання економіки країни наступного року, які поки що на високому рівні 7,5% і базуються на припущенні про завершення війни до кінця цього року.

Головний менеджер з макроекономічного аналізу Райффайзен Банку Сергій Колодій зазначив, що в банку оцінюють негативний вплив підриву ГЕС на інфляцію в додаткові 0,25 відсоткового пункту та очікують її за підсумками року на рівні 13,7%.

Щодо курсу гривні Печерицин повідомив, що банк поки зберігає прогноз його на кінець цього року 41,6 грн/$1, аргументуючи раціональним сценарієм поведінки Нацбанку - невеликою девальвацією для вирівнювання балансу.

Водночас аналітик зазначив, що сьогодні ситуація розвивається за "стабілізаційним" сценарієм - "нічого не робити з курсом, щоб не створювати негативних соціальних сигналів, девальваційного і впливу на інфляцію", а завдяки зовнішній допомозі міжнародні резерви продовжують зростати.

За його словами, найбільший можливий негативний шок - припинення роботи зернового коридору, однак навіть у цьому разі це призведе до падіння експортної виручки всього на $200-400 млн на місяць, що не є критичним значенням.

"Імовірність стабілізаційного сценарію зростає", - констатував Печерицин.

Коментуючи нещодавні заяви уряду про плани наростити ВВП України за 10 років до $1 трлн зі $161 млрд 2022 року, у банку сказали, що свій прогноз будують на цей і наступний рік, а для таких довгострокових прогнозів вихідних умов недостатньо, зокрема, щодо тривалості війни та гарантій її непоновлення в майбутньому.

За словами аналітиків, у банку оцінюють, що з урахуванням великих збитків на відновлення до довоєнних рівнів знадобиться 6-7 років, а номінальний доларовий ВВП за 6 років може становити $250 млрд.




Просмотров: 223
Другие новости