Компании

все компании

Мінветеранів неефективно управляло центрами психологічної реабілітації ветеранів - висновки Рахункової палати

14 червня 2023 року, 11:42
Мінветеранів неефективно керувало діяльністю підвідомчих центрів, унаслідок чого вони надавали допомогу переважно іншим категоріям громадян, у діяльності центрів виявлено численні порушення на 4,6 млн. грн.

Як повідомляє Рахункова палата на своєму сайті, про це свідчать результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих на реалізацію заходів з реабілітації та реадаптації постраждалих учасників Революції гідності, антитерористичної операції та відбиття збройної агресії проти України.

"Так, через відсутність затверджених стандартів і протоколів проведення психологічної реабілітації постраждалих лікували в санаторіях фізкультурою, фіточаєм і мінеральною водою, витрачаючи в середньому 13,4 тис. грн на людину за курс", - наводить палата слова заступника голови Рахункової палати Андрія Майснера.

Майснер зазначає, що послуги психологічної реабілітації надавали санаторії, які не відповідали встановленим критеріям: "психологи без вищої освіти за конкретними напрямами профпідготовки, приміщення закладів не розраховані для осіб з інвалідністю тощо".

Загалом аудитори зазначають, що у 2019-2022 роках видатки на психологічну реабілітацію в скоротили у 2,7 раза (з 623 до 232 млн грн), при цьому в 1,8 раза збільшили суму коштів на санаторно-курортне лікування (з майже 338 млн грн до 624 млн гривень). При цьому протягом чотирьох років не використали і повернули до держбюджету 62,5 млн гривень.

"Це сталося через завищення середніх витрат при плануванні видатків і розподілі асигнувань між розпорядниками коштів нижчого рівня. А також через зволікання Мінветеранів із затвердженням порядку формування, ведення та доступу до Реєстрів надавачів послуг психологічної реабілітації для ветеранів та членів їхніх сімей. Інша причина повернення коштів - участь цих осіб у широкомасштабній війні", - підкреслюють аудитори.

Крім того, Рахункова палата наголошує, що Мінветеранів не розробило і не затвердило стандарти надання послуг психологічної реабілітації. Під час надання допомоги психологи не використовували міжнародні протоколи, оскільки жоден із них не імплементований в Україні. У результаті постраждалі отримували неякісні послуги, а з держбюджету нерезультативно використали 178 млн гривень.




Просмотров: 187
Другие новости