Компании

все компании

Комісія з цінних паперів і бірж США висунула 13 звинувачень проти бінансових компаній та засновника Чанпен Чжао

6 червня 2023 року, 11:51

Звинувачення включають діяльність незареєстрованих бірж, брокерів-дилерів та клірингових агентств, спотворення даних щодо контролю та нагляду за торгівлею на платформі Binance.US, а також незареєстровану пропозицію та продаж цінних паперів, – U.S. Securities and Exchange Commission (SEC)

Сьогодні Комісія з цінних паперів та бірж США звинуватила компанію Binance Holdings Ltd. ("Binance"), яка управляє найбільшою в світі платформою для торгівлі криптовалютами Binance.com, американській компанії BAM Trading Services Inc. ("BAM Trading"), яка разом з Binance управляє платформою для торгівлі криптовалютами Binance.US, а також їхньому засновнику Чанпен Чжао в ряді порушень законодавства про цінні папери.

Серед іншого, Комісія стверджує, що, хоча Чжао і Binance публічно заявляли, що американським клієнтам заборонено здійснювати операції на Binance.com, Чжао і Binance насправді підривали свій власний контроль, щоб таємно дозволити великим американським клієнтам продовжувати торгувати на платформі Binance.com. Крім того, Комісія стверджує, Чжао і Binance публічно заявляли, що Binance.US була створена як окрема, незалежна торгова платформа для американських інвесторів, Чжао і Binance таємно контролювали операції платформи Binance.US за лаштунками.

Комісія з цінних паперів та бірж США  також стверджує, що Чжао і Binance здійснюють контроль над активами клієнтів платформи, дозволяючи їм об'єднувати активи клієнтів або перенаправляти їх на свій розсуд, в тому числі до компанії Sigma Chain, яка належала Чжао і контролювалася ним. У скарзі Комісії також стверджується, що BAM Trading і BAM Management US Holdings, Inc. ("BAM Management") вводили інвесторів в оману щодо неіснуючого контролю за торгівлею на платформі Binance.US, в той час як Sigma Chain займалася маніпулятивною торгівлею, яка штучно завищувала обсяг торгів на платформі. Крім того, у скарзі стверджується, що відповідачі приховали той факт, що вони змішували мільярди доларів активів інвесторів і відправляли їх третій стороні, Merit Peak Limited, яка також належить Чжао.

У скарзі також звинувачуються в порушенні важливих положень федерального законодавства США про цінні папери, пов'язаних з реєстрацією:

  • Торгівля Binance та BAM з діючими незареєстрованими національними біржами цінних паперів, брокерами-дилерами та кліринговими агентствами;
  • Незареєстрована пропозиція та продаж власних криптоактивів Binance, включаючи так званий біржовий токен BNB, так званий стейблкоїн, Binance USD (BUSD), певні криптокредитні продукти та програму стейкінгу як послуги;
  • Чжао як особа, що контролює діяльність незареєстрованих національних бірж цінних паперів, брокерів-дилерів та клірингових агентств Binance та BAM Trading.

"Тринадцятьма звинуваченнями ми стверджуємо, що компанії Чжао та Binance брали участь у розгалуженій мережі обману, конфліктів інтересів, недостатнього розкриття інформації та навмисного ухилення від виконання закону", - заявив голова Комісії з цінних паперів та бірж США Гері Генслер. "Як стверджується, Чжао і Binance вводили інвесторів в оману щодо контролю ризиків і спотворювали обсяги торгів, активно приховуючи, хто керував платформою, маніпулятивну торгівлю її афілійованого маркет-мейкера, і навіть де і у кого зберігалися кошти інвесторів і криптоактиви. Вони намагалися обійти закони США про цінні папери, оголошуючи про фіктивний контроль, який вони ігнорували за лаштунками, щоб утримати на своїх платформах дорогих американських клієнтів. Громадськість повинна остерігатися інвестувати будь-які свої важко зароблені активи в ці незаконні платформи або на них".

"Ми стверджуємо, що Чжао та компанії Binance не тільки знали правила гри, але й свідомо вирішили їх порушити, піддаючи ризику своїх клієнтів та інвесторів - і все це з метою максимізації власного прибутку", - заявив Гурбір С. Ґревал, директор Відділу правозастосування Комісії з цінних паперів та бірж США. "Беручи участь у численних незареєстрованих пропозиціях, а також не пройшовши реєстрацію і одночасно поєднуючи функції бірж, брокерів, дилерів і клірингових агентств, платформи Binance під контролем Чжао створювали надмірні ризики і конфлікти інтересів для інвесторів. Ці ризики та конфлікти лише посилюються через недостатню прозорість платформ Binance, залежність від транзакцій з пов'язаними сторонами та брехню про засоби контролю для запобігання маніпулятивній торгівлі. Незважаючи на їхні багаторічні зусилля не "бути притягнутими до відповідальності", сьогоднішня скарга розпочинає процес притягнення до неї".

НЕЗАРЕЄСТРОВАНА БІРЖА, БРОКЕР ТА КЛІРИНГОВЕ АГЕНТСТВО

У скарзі Комісії, поданій до Окружного суду округу Колумбія, стверджується, що принаймні з липня 2017 року Binance.com і Binance.US, перебуваючи під контролем Чжао, працювали як біржі, брокери, дилери та клірингові агентства і заробили щонайменше 11,6 мільярда доларів США, зокрема, за рахунок комісійних за транзакції від американських клієнтів. У скарзі Комісії стверджується, що: (1) стосовно Binance.com компанія Binance повинна була зареєструватися як біржа, брокер-дилер і клірингове агентство; (2) стосовно Binance.US компанії Binance і BAM Trading повинні були зареєструватися як біржа і як клірингові агентства; (3) BAM Trading повинна була зареєструватися як брокер-дилер. Комісія також стверджує, що Чжао несе відповідальність як особа, що контролює Binance і BAM Trading, за відповідні реєстраційні порушення.

НЕЗАРЕЄСТРОВАНА ПРОПОЗИЦІЯ ТА ПРОДАЖ КРИПТОАКТИВІВ

Комісія звинуватила Binance в незареєстрованих пропозиціях і продажах BNB, BUSD і криптокредитних продуктів, відомих як "Simple Earn" і "BNB Vault". Крім того, комісія звинуватила BAM Trading у незареєстрованій пропозиції та продажу програми Binance.US "стейкінг як послуга". У скарзі також зазначається, що Binance таємно контролює активи, вкладені американськими клієнтами в програму BAM.

НЕСПРОМОЖНІСТЬ ОБМЕЖИТИ ДОСТУП АМЕРИКАНСЬКИХ ІНВЕСТОРІВ ДО BINANCE.COM

У скарзі Комісії стверджується, що Чжао і Binance створили компанії BAM Management і BAM Trading у вересні 2019 року в рамках складної схеми, спрямованої на обхід федерального законодавства США про цінні папери, стверджуючи, що BAM Trading самостійно управляє платформою Binance.US і що американські клієнти не можуть використовувати платформу Binance.com. У скарзі стверджується, що насправді Чжао і Binance зберігали значну участь і контроль над американською компанією і що за лаштунками Чжао давав вказівки Binance дозволяти і приховувати постійний доступ до Binance.com багатьом американським клієнтам, які мають значні кошти, і приховувати їх. В одному випадку керівник відділу комплаєнсу Binance написав своєму колезі, що "ми працюємо як фіктивна неліцензована біржа цінних паперів в США, брате".

ВВЕДЕННЯ В ОМАНУ ІНВЕСТОРІВ

Згідно зі скаргою Комісії, BAM Trading та BAM Management вводили в оману клієнтів Binance.US та інвесторів щодо існування та адекватності ринкового нагляду та контролю для виявлення та запобігання маніпуляцій з обсягами торгівлі криптовалютами на платформі Binance.US. У скарзі також стверджується, що стратегічна і цілеспрямована торгівля з метою вимивання коштів, яку в основному здійснювала основна нерозкрита "маркет-мейкерська" торгова фірма платформи Binance.US Sigma Chain, що також належить Чжао, демонструє неправдивість заяв BAM Trading про нагляд і контроль за ринком.

Розслідування Комісії з цінних паперів та бірж США щодо порушень на платформі Binance.US проводили Кетлін Хітчинс, Енн Розенфілд і Колбі Стіл, за сприяння Ейнслі Керр, Джона Маріно і Дональда Батла та під керівництвом Пола Кіма.

Розслідування порушень щодо платформи Binance.com проводили Майкл Бейкер, Донна К. Норман і Мартін Цервіц, за сприяння Сачина Верми і Олександра Леффертса та під керівництвом Дебори А. Тарасевич. Обидві справи курирували Хорхе Г. Тенрейро та Девід Хірш з Відділу криптоактивів та кіберпростору Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC). Судовий процес очолюють Метью Скарлато, Дженніфер Фарер та Дж. Емметт Мерфі за сприяння Хоуп Холл Августіні та під керівництвом Девіда Нассе, Олівії Чоу та пана Тенрейро.

Джерело: https://www.sec.gov/news/press-release/2023-101

Автор: Іванета Микита





Просмотров: 261
Другие новости