Компании

все компании

KSG Agro отримав збиток і скоротив EBITDA у 5,5 раза

3 червня 2023 року, 10:01
Агрохолдинг KSG Agro через розпочату Росією повномасштабну війну завершив 2022 рік із чистим збитком $1,68 млн порівняно з $17,71 млн чистого прибутку 2021 року, його EBITDA скоротилася в 5,5 раза - до $1,79 млн, повідомляють у річному звіті компанії на Варшавській фондовій біржі.

"Порушення традиційної логістики, обмеження експорту рамками зернового коридору, зростання витрат на утримання персоналу, безпеку та енергоавтономність - перераховувати негативні фактори нових реалій можна довго. Тож, звісно, результати-2022 не можна порівнювати з попереднім роком, який до того ж був рекордно результативним з погляду врожаю", - прокоментував результати голова ради директорів і мажоритарій агрохолдингу Сергій Касьянов.

Згідно зі звітом, його виручка минулого року скоротилася на 47,3% - до $16,2 млн, валовий прибуток - у 3,3 раза, до $3,18 млн, а операційний - у 18,8 раза, до $0,44 млн.

Уточнюється також, що курсові збитки зросли в 4,6 раза - до $2,63 млн, чистий борг - тільки на 1,9%, до $47,46 млн, а вільні грошові кошти на кінець року становили $0,27 млн.

У грудні минулого року було також відчужено недіюче дочірнє ТОВ "Хлібна Ліга", а збиток від його вибуття склав $10,27 млн.

"Незважаючи на формальні збитки, наш агрохолдинг у 2022 році забезпечив стабільну діяльність. Завдяки вертикальній інтеграції побудови бізнесу ми не збільшили кредитне навантаження, розширили частку збуту свинини, забезпечивши 80% у рідному Дніпропетровському регіоні та вийшовши на ринки Запоріжжя та Харкова, де виробники свинини внаслідок агресії Росії згорнули свою діяльність", - зазначив Касьянов.

"Наразі Рада директорів розробляє нову стратегію розвитку для розширення діяльності групи в Європейському Союзі з чіткою метою мати більшу частину активів і доходів групи в ЄС протягом наступних 3-5 років", - знову йдеться у звіті.

Вказується, що це може бути досягнуто за рахунок серії злиттів і поглинань, а також фінансування за рахунок власних і позикових коштів, включаючи додаткові випуски акцій.

"Рада директорів не планує продавати наявні активи групи в Україні. Навпаки, в центрі уваги нової стратегії є розширення та інвестування, тим самим знижуючи потенційні ризики інвестування тільки в Україну і пом'якшуючи негативний вплив на бізнес групи поточної макроекономічної ситуації в Україні", - наголошується в документі.

Згідно з ним, загальне поголів'я свиней і поросят аграрної групи за минулий рік скоротилося тільки на 3,3% - до 42,26 тис. за приходу протягом року 106,04 тис. проти 108,16 тис. роком раніше.

У звіті вказується, що виручка від рослинництва впала більш ніж учетверо - до $4,5 млн з $8,3 млн.

Згідно з документом, у грудні 2022 року KSG Agro погодила зі своїм основним банківським кредитором ТАСкомбанком нові умови кредиту з першого кварталу 2023 року, які краще відображають потреби групи у фінансуванні у воєнний час. Згідно з ними, встановлений загальний кредитний ліміт за кредитами ТАСкомбанку залишається на рівні 450 млн грн, відсоткові ставки за траншами в гривні становлять 25% річних і передбачають часткову компенсацію ставки за держпрограмами, а відсоткові ставки за траншами в доларах США та євро встановлені на рівні 9% річних.

Згідно з новими умовами, основна частина основного боргу має бути виплачена в грудні 2025 року, тоді як відповідно до попередніх умов до кінця 2023 року вже мала бути виплачена сума в розмірі $9,57 млн.

Уточнюється, що в першому кварталі 2023 року компанія погасила загалом $7,08 млн наявних кредитів ТАСкомбанку і отримала нові транші за новими умовами на загальну суму $6,03 млн.

Крім того, термін погашення $15,5 млн кредиту компанії Касьянова OLBIS Investments S.A., якій належить 57,96% акцій KSG Agro, подовжено до 2036 року, зазначено у звіті.

"Ґрунтуючись на п'ятирічних фінансових прогнозах керівництва, очікується, що група генеруватиме достатній прибуток у майбутньому, щоб забезпечити збільшення загального капіталу до позитивного значення в довгостроковій перспективі. Крім того, коли війна Росії в Україні зрештою закінчиться, і економіка почне відновлюватися, очікується, що справедлива вартість активів групи також природним чином збільшиться. Доти група залежить від постійного зовнішнього фінансування", - сказано в документі.

Вертикально інтегрований холдинг KSG Аgro займається свинарством, а також виробництвом, зберіганням, переробкою та продажем зернових і олійних культур. Його земельний банк становить близько 21 тис. га в Дніпропетровській і Херсонській областях.

За даними агрохолдингу, він входить до топ-5 виробників свинини в Україні.




Просмотров: 406
Другие новости