Компании

все компании

Костянтин Жеваго назвав Ігоря Коломойського причетним до справи про акції Полтавського ГЗК

22 травня 2023 року, 12:38

Український бізнесмен, екс-власник ПриватБанку Ігор Коломойський зацікавлений відібрати у гірничорудної компанії Ferrexpo 40% акцій її основного активу - Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (ПГЗК) у справі, порушеній його партнерами по бізнесу - росіянами Олександром Бабаковим, Євгеном Гінером і Михайлом Воєводіним, заявив власник 49,5% Ferrexpo Костянтин Жеваго.

"Це російські власники, у яких ми придбали цей пакет акцій у 2002 році. Це Бабаков, Гінер, Воєводін. 100% до цього належить Коломойський, тому що він є їхнім партнером у "Дніпроспецсталі" та інших активах в Україні", - сказав Жеваго в інтерв'ю "Forbes Україна", відповідаючи на запитання про замовників справи.

Він додав, що директори британських компаній, які намагалися відібрати 40% акцій ПГЗК, є директорами багатьох кіпрських компаній і Коломойського, і Бабакова, і Воєводіна, і Гінєра.

"Не буває, що на Кіпрі, де є мільйони компаній, чомусь одні й ті самі юристи були виконавчими особами і в цих компаніях, які позиваються до мене, і в компаніях, яким належить частина "Укрнафти" або інші компанії, стосунок до яких має пан Коломойський", - зазначив бізнесмен.

За словами Жеваго, він розцінює порушення цієї справи як шахрайство. У матеріалі вказується, що 2002 року він домовився з росіянами про викуп цієї частки за $40 млн.

"Вони отримали справедливу ціну за продані у 2002 році акції. Угодою були задоволені обидві сторони", - зазначив український бізнесмен, стверджуючи, що потім у три гірничо-збагачувальні комбінати було вкладено $3,2 млрд, з яких у Полтавський ГЗК близько $1,8 млрд.

"Я розумію, що є величезна спокуса отримати 40% від $1,8 млрд. Спочатку йшлося про компенсації. Вони приходили раз на два роки. Я відмовлявся спілкуватися, але вони намагалися знаходити мене через різних корумпованих політиків, партнерів або де-небудь у Лондоні, Нью-Йорку. І весь час це було на порядку денному", - констатував Жеваго.

Коментуючи звинувачення нібито в причетності до хабара голові Верховного Суду за рішення у цій справі, бізнесмен знову їх спростував і заявив про готовність надати слідству будь-яку інформацію у цій справі.

"Я не отримував жодного звернення. Не розумію свій статус у цій справі. Готую документи, щоб звернутися за наданням пояснень щодо свого статусу. Я хочу співпрацювати і довести, що жодного стосунку ні я, ні наші юристи, ні компанія Ferrexpo до жодних незаконних дій у цій справі або будь-яких інших справах не мали, не мають і не матимуть", - наголосив він.

Жеваго припустив, що це його голос звучить на плівках Національного антикорупційного бюро, оскільки він особисто спілкувався з усіма п'ятьма юридичними компаніями, залученими до цієї справи, протягом останнього, щонайменше, року, зокрема, і з компанією "Горецький і Партнери", яка працювала для Полтавського та Єристівського ГЗК із 2019 року.

Говорячи про можливість перегляду рішення Вищої палати Верховного Суду, винесеного на користь Ferrexpo у справі про 40% акцій ПГЗК, бізнесмен зазначив, що для цього треба довести, що більшість суддів отримали хабарі.

Жеваго також не виключив, "що і держава через Офіс президента могла розвідати можливість як мінімум націоналізувати цей пакет акцій, якщо він дістанеться росіянам".

Загалом бізнесмен заявив, що Ferrexpo не потрібно рятувати від "зазіхань української влади", тому що Ferrexpo - публічна компанія, яка котирується на основному майданчику Лондонської фондової біржі і має серед акціонерів таких інвесторів, як BlackRock і JP Morgan Asset Management.

"Акціонери, які разом зі мною вклали в компанію $3,2 млрд, мають право себе захистити самі", - вважає власник 49,5% акцій Ferrexpo.

Він уточнив, що звинувачення в несплаті ГЗК Ferrexpo 10 млрд грн рентної плати "плавно перейшли" в 2 млрд грн, назвав їх брехнею і висловив упевненість, що ця справа не витримає жодного суду.

За його словами, компанія сьогодні працює на стільки, на скільки може логістично вивозити свою продукцію на ринки і на скільки може мати електрику для виробництва.

"Логістика із закритими портами не дає змоги працювати більш ніж на 30-40% - споживання в Європі обмежене, а доставка її в будь-який закордонний порт дуже дорога і робить продукцію неконкурентоспроможною", - пояснив Жеваго.

Джерело: https://forbes.ua/richest/ne-shkoduyu-ni-pro-shcho-kostyantin-zhevago-pro-protistoyannya-iz-zelenskim-plivki-knyazeva-i-maybutne-biznes-imperii-velike-intervyu-forbes-22052023-13609





Просмотров: 231
Другие новости