Компании

все компании

Молдова закупить тестовий обсяг газу в Греції

13 квітня 2023 року, 17:40
Молдавське держпідприємство Energocom 13 квітня в тестовому режимі закупить 24 МВт.год газу (близько 2,3 тис. куб. м) у грецької DEPA, повідомила прес-служба Energocom.

Вартість газу без урахування доставки становитиме EUR45 за 1 МВт.год (близько EUR477 за 1 тис. куб. м).

"Мета закупівлі - подивитися, як працюватиме логістичний ланцюг: резервація потужностей у кожній країні, через яку пройде газ - Греція, Болгарія, Румунія, - значення на кожній точці входу і виходу. Усе це для того, щоб уникнути фінансових ризиків у разі (закупівлі - ІФ) великих обсягів", - повідомили в Energocom.

Крім газу, підприємство в тестовому режимі закупило 1 МВт.год електроенергії у болгарської Nomad за ціною EUR100 за 1 МВт.год.

Раніше Молдова імпортувала електроенергію тільки з Румунії та України.

Компанія Energocom 6 квітня підписала рамковий контракт із грецьким газовим оператором DEPA у сфері закупівель газу. "Греція є головними воротами на півдні Європи для скрапленого природного газу (СПГ), більш ніж половина з якого надходить зі США", - зазначав міністр енергетики Молдови Віктор Парліков.

Контракт EFET (Європейської федерації енерготрейдерів) є рамковим і передує будь-якому договору купівлі-продажу. Укладення такого контракту є обов'язковим для компаній, що працюють у Європейському союзі, уточнювалося в повідомленні Energocom у зв'язку з підписанням.

До осені 2021 року Молдова купувала газ виключно у "Газпрому". Потім країна стала закуповувати газ в альтернативних джерел. Зокрема, постачання здійснюють із Румунії.




Просмотров: 328
Другие новости