Компании

все компании

"Укрметалургпром" вважає за необхідне тимчасово заборонити експорт брухту чорних металів

8 квітня 2023 року, 10:20
Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" вважає за необхідне тимчасово заборонити експорт брухту чорних металів для забезпечення металургійних підприємств стратегічно важливою сировиною в умовах триваючої війни.

"Якщо металобрухт залишатиметься в країні - понад 500 тис. осіб матимуть роботу, а країна матиме мільйони валютних надходжень від експорту сталі. Водночас виграють і військові - адже металурги багато допомагають бійцям, закуповуючи для них техніку й автомобілі, і навіть випускаючи бронежилети. Від експорту металобрухту не виграє ніхто. Тому зараз влада має діяти на випередження і тимчасово заборонити експорт, поки ситуація не стабілізується і не перестане загрожувати національній економічній безпеці", - написав президент "Укрметалургпрому" Олександр Каленков у своїй колонці на сайті "Інтерфакс-Україна".

За його словами, з початку війни гірничо-металургійний комплекс України переживає найважчу кризу з часів незалежності. Значна частина підприємств захоплена або зруйнована окупантами, інші намагаються працювати в умовах постійних обстрілів і часткової втрати потужностей. Блокування портів морських призвело до того, що географія клієнтів скоротилася майже вдвічі, а з нею - і обсяги поставок продукції.

Проте підприємства намагаються встояти і навіть наростити виробництво, тому що усвідомлюють покладений на них рівень відповідальності. У металургійній і суміжних галузях працює понад півмільйона українців, а частка ГМК у ВВП України становить понад 10%.

"Але реальність щоразу підкидає нові виклики. Одним із них став дефіцит металобрухту, без якого неможливе нарощування металургійного виробництва", - наголосив голова об'єднання.

Він назвав причини виникнення дефіциту: окупація східних областей, де традиційно заготовлялися значні обсяги сировини (обсяги цієї заготівлі скоротилися майже на 80%). При цьому експорт брухту різко зріс: тільки за перші два місяці 2023 року вивезено близько 25 тис. тонн, що майже на 60% більше, ніж у листопаді-грудні 2022 року.

"З огляду на темпи зростання експортного показника, наприкінці року можемо побачити цифру в 250 або навіть у 300-400 тис. тонн експорту - а це абсолютно неприйнятно для ринку, який може ледь зібрати близько 1 млн тонн металобрухту на рік. Адже галузь потребуватиме більше мільйона - навіть за умов неповного відновлення виробництва", - написав президент "Укрметалургпрому".

"Зараз ситуація з дефіцитом загострилася і почала призводити поки що до тимчасових, але зупинок виробництва. Однак питання необхідно вирішувати. А обсяги виробництва замість того, щоб зростати, впадуть до мінімуму. Це, своєю чергою, спровокує виток нових проблем не тільки для галузі, а й для економіки - адже, нагадаю, навіть у найважчий 2021 рік підприємства ГМК сплатили до бюджетів понад 42 млрд грн. А це саме ті кошти, за які Україна може нарощувати військовий потенціал і перемагати на полі бою", - констатує Каленков.

Він додав, що, втрачаючи кошти через падіння виробництва, Україна нічого не заробляє і на експорті металобрухту - вивозять сировину через Євросоюз, де діє пільгове експортне мито в розмірі EUR3, і вже звідти перенаправляють до реальних клієнтів. Експортувати сировину одразу до клієнтів коштувало б EUR180 експортного мита - і на цьому український бюджет уже втратив 350 млн грн. Не дивно, що експортними схемами вже зацікавилися в ДБР, де вже почали розслідування.

Як уточнив Каленков, 1 тонна металобрухту, перероблена президентом "Укрметалургпрому" на сталь, дає в бюджет у 10 разів більше, ніж експортне мито в ЄС - близько $300 за тонну. Тому питання, експортувати сировину чи залишати її в країні для переробки, взагалі не має стояти - вигода очевидна, резюмує він.

Як повідомлялося, у середині 2021 року "Укрметалургпром" просив заборонити експорт металобрухту до кінця 2023 року. Із відповідним проханням "Укрметалургпром" звернувся до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля в листі від 8 липня 2021 року.

За даними Української асоціації вторинних металів ("УАВтормет"), експорт металобрухту за січень-лютий 2023 року становив 24,8 тис. тонн порівняно з 7,1 тис. тонн за січень-лютий 2022 року (зростання в 3,5 раза).

По материалам: Інтерфакс-Україна





Просмотров: 320
Другие новости