Компании

все компании

Казахстан готовий експортувати до ЄС товарів на $1,5 млрд на рік - Токаєв

31 жовтня 2022 року, 15:15
Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв вважає, що торгівля між республікою та країнами ЄС повинна мати більш збалансовану структуру.

"Казахстан може запропонувати понад 100 видів оброблених товарів на суму близько $1,5 мільярда доларів на рік у таких галузях, як машинобудування, виробництво заліза та сталі, харчова промисловість та сільське господарство", - наводить прес-служба слова Токаєва на зустрічі глав держав Центральної. Азії та Президента Європейської ради в Астані. Президент вважає, що перспективна тематика – продовольча безпека.

"Як вам відомо, ми щорічно експортуємо понад 5 млн тонн пшениці, у тому числі до країн ЄС. За останній рік наш експорт продовольчих товарів до ЄС збільшився на 32% і перевищив $630 млн. Тому Казахстан міг би продовжувати постачати сільгосппродукцію та мінеральні добрива до країни ЄС", - зазначив голова Казахстану. Крім того, на думку Токаєва, окрема тема – це "зелена" енергетика. "Я вважаю, що тут ми також могли б тісно співпрацювати", - вважає він.

Торгово-економічна та інвестиційна взаємодія Токаєв назвав одним із найважливіших напрямів співробітництва. "За останні 10 років Євросоюз інвестував у країни Центральної Азії понад $120 млрд, що становить фактично 40% прямих іноземних інвестицій у регіон. Близько 70% усіх цих коштів було направлено до Казахстану", - зазначив він.

Президент додав, що за 8 місяців з початку поточного року обсяг торгівлі між Казахстаном та країнами ЄС сягнув майже $30 млрд, збільшившись більш ніж на 40% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Сьогодні близько трьох тисяч компаній за участю європейського капіталу успішно працюють у різних секторах економіки Казахстану. Загалом він висловив упевненість у тому, що співпраця між Казахстаном та Європейським Союзом триватиме.




Просмотров: 355
Другие новости