Компании

все компании

Вартість іпотеки у США зросла до максимуму за 20 років

17 жовтня 2022 року, 14:14
Ставки за довгостроковими іпотечними кредитами в США продовжили зростати на тижні, що завершився в четвер, і оновили максимум більш ніж за 20 років, свідчать дані державної іпотечної корпорації Freddie Mac.

Середня відсоткова ставка за 30-річною іпотекою збільшилася на 26 базисних пунктів і становить 6,92%. Це рекордне значення із квітня 2002 року. За останній рік 30-річна іпотека подорожчала більш ніж удвічі – рік тому ставка становила 3,05%.

"Ставки продовжили своє рекордне зростання цього тижня. Наступні кілька місяців, безумовно, будуть важливими для економіки в цілому та для ринку житла зокрема", - зазначив головний економіст Freddie Mac Сем Хатер.

На думку економіста, зараз в американській економіці спостерігається незвичайна ситуація, оскільки ринок праці, як і раніше, сильний і зарплати в країні зростають, тоді як висока інфляція та побоювання рецесії суттєво знижують попит на житло. Середня ставка за кредитами терміном на 15 років збільшилася на 19 б.п., до 6,09%, а п'ятирічні кредити цього тижня видавалися в середньому під 5,81% (плюс 45 б.п. за тиждень).

Традиційно вартість іпотечних кредитів з невеликим відставанням повторює динаміку прибутковості американських держоблігацій, яка, у свою чергу, чуйно реагує на підвищення ставки Федеральною резервною системою та прогнози щодо її динаміки в майбутньому.

Прибутковість 10-річних US Treasuries у четвер перебуває в районі 4% річних, підскочивши на 10 базисних пунктів після публікації даних про сильніше, ніж очікувалося, зростання споживчих цін у США у вересні. Freddie Mac розраховує середні ставки на основі даних приблизно від 80 організацій, що надають іпотечні кредити по всій країні. Ставки не враховують потенційних комісій та інших виплат, пов'язаних з іпотекою.




Просмотров: 537
Другие новости