Компании

все компании

Згідно з дослідженням, в Україні в 4 рази поменшало бажаючих емігрувати до США чи ЄС

22 вересня 2022 року, 12:42
Київський міжнародний інститут соціології відзначає багаторазове падіння частки охочих виїхати на постійне проживання до США чи країн ЄС у разі отримання громадянства цих країн з осені 2020 року.

"У жовтні 2020 року КМІС проводив всеукраїнське телефонне опитування, де серед іншого ставилося питання "А якби Вам зараз без умов надали громадянство США чи ЄС, Ви поїхали б для постійного проживання в ці країни?". На той момент 28% серед усіх дорослих українців готові були виїхати за кордон... У вересні 2022 року ми повторно порушили це питання... Частка тих, хто готовий виїхати жити в США/ЄС, знизилася в 4 рази - з 28% до 7%, у той же час - з 69% до 91% побільшало тих, хто не хотів би виїжджати", - йдеться у прес-релізі за результатами дослідження.

При цьому в КМІС зазначають, що наразі близько 10% дорослих українців зараз перебувають за кордоном як біженці. "Втім, навіть якщо половина з них відповіли б так на це питання (недавні опитування українців біженців свідчать, що насправді більшість таки хочуть повернутися додому, тобто відповідей "так" було б, швидше за все, менше половини), то зниження еміграційного настрою також було б значним – з 28 до близько 13%", - наголошується в прес-релізі.

Згідно з результатами дослідження, у всіх регіонах України абсолютна більшість населення (90-92%) не хотіла б виїжджати за кордон.

У віковому розрізі молодші респонденти більшою мірою готові емігрувати, але насправді серед усіх вікових груп абсолютна більшість (не менше 84%) не хотіли б виїжджати жити до США/ЄС. "У 2020 році практично половина (46%) молоді до 30 років хотіли б виїхати, зараз – 13%", - наголосили у КМІС.

Опитування проводилося 7-13 вересня методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (CATI) серед 2000 респондентів з усіх регіонів України, підконтрольних до 24 лютого, і не охоплювало громадян, що виїхали за кордон. Статистична похибка вибірки за звичайних обставин (з ймовірністю 0,95 та з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників близьких до 50% та 1,1% – для показників близьких до 5%. В умовах війни до похибки додається певне систематичне відхилення, але отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність, зазначають у КМІС.




Просмотров: 280
Другие новости