Компании

все компании

Музей видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького презентує виставку "Графіка української мови"

13 липня 2022 року, 18:07
Музей видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького презентує виставку "Графіка української мови"

15 липня 2022 року о 17.00запрошуємо на презентацію виставки «ГРАФІКА УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ» Василя Чебаника, яка відбудеться у виставковій залі Музею Лесі Українки за адресою: вул. Саксаганського, 97.

Чи знаєте ви, що українська мова починає свою історію ще у VIстолітті? Ми чуємо українську, але не бачимо її. Мова – це звук плюс графічний його начерк, а ми не маємо своєї абетки, натомість користуємось «гражданскім шріфтом», запровадженим Петром І для російської мови в 1708-10-их рр. (є версія, що він сам «начєртал» новий алфавіт і втілив за допомогою голландських майстрів). Перехід на латиницю, котрий донедавна активно обговорювався українською спільнотою, був би слушним, якби ми не мали своєї, вже створеної абетки!

Визначний каліграф і художник-графік, Заслужений діяч мистецтв України, Член-кореспондент Національної академії мистецтв України, професор Василь Якович Чебаник з 1971-го р. займається графічним втіленням звучання української мови. Ним створений проект української абетки  Рутенії,  що графічно одразу виділяє нашу мову з-поміж інших. Проект синтетичний, котрий увібрав риси начертань Київської Русі і Козацької доби, класичної кирилиці і латині, зафіксував мелодійність (одну з найкращих у світі) в лінії. В ній знайшли відображення і знаки-символи, притаманні нашому менталітету і виражені в образах народної творчості. До того ж, перехід на такий варіант абетки не потребуватиме великих зусиль і матиме мінімум незручностей.

В 2019 р. за цей проект Василь Якович отримав Шевченківську премію. Подія виявила значимість потреби візуальної самоідентифікації української мови, котру громадянське суспільство сприйняло з захватом. Надіємось, що до громадськості приєднаються і ті, хто символізує і втілює державну волю. Особливо наразі, коли війна з російською навалою іде на всіх фронтах, і не менш запекла вона в гуманітарній і духовній сферах.

Виставка експонуватиметься у звичайному режимі з 16 липня 2022 року.

Експозиція працює щодня з 10:00 до 17:00 (крім вівторка!)

Телефон для довідок: 044 289 1651

Локація: Музей Лесі Українки

Вхід на виставку за вартістю вхідного квитка до музею (60 грн/30 грн)

 

Детальніше: https://www.facebook.com/mvduk

 





Просмотров: 445
Другие новости