Вплив імпорту молочних продуктів з України на ринок ЄС мінімальний - Eucolait

Ринки Харчова 24.04.2023    18:35 Європейська асоціація торгівлі молочною продукцією Eucolait виступила проти заборони Польщею, Угорщиною та Словаччиною імпорту і транзиту української сільгосппродукції, зокрема молочної продукції через її мінімальний вплив на європейський ринок.

"Ми можемо сказати загалом по ЄС, що вплив імпорту молочних продуктів з України був мінімальним", - заявила радниця з правових питань і політики Eucolait Еліс О'Донован, яку цитує m.foodingredientsfirst.com.

Eucolait не схвалює одностороннє рішення східно-європейських країн, яке суперечить торговельній політиці Європейського Союзу і створює невизначеність та "атмосферу недовіри серед усіх операторів по всьому ланцюжку поставок".

Асоціація закликала Європейську Комісію втрутитися і захистити преференційний режим торгівлі України. "Потрібно вжити відповідних заходів, щоб гарантувати, що цілісність єдиного ринку не буде поставлено під загрозу неузгодженими національними діями і що солідарність з Україною буде збережено", - зазначає О'Донован.

Водночас асоціація стверджує, що дії національних урядів в обхід торговельної політики ЄС призводять тільки до фрагментації єдиного ринку і підриву європейської єдності та солідарності. "Замість того, щоб ухвалювати односторонні рішення, щодо будь-яких потенційних збоїв, спричинених відкриттям ринку ЄС для українських товарів, рішення слід шукати на європейському рівні", - зазначає О'Донован.

При цьому наголошується, що у 2022 році на європейському ринку відбулося збільшення обсягу масла та сухого знежиреного молока порівняно з попереднім роком.

Eucolait пояснила, що імпорт з України, зокрема сухого знежиреного молока і вершкового масла, зріс "достатньо" після скасування мита, але тільки якщо порівнювати з низькою початковою базою. "Обсяги будь-якої продукції, що надходить до Євросоюзу, нижчі порівняно із загальним виробництвом ЄС", - зазначено в повідомленні.

О'Донован нагадала, що шляхи солідарності були створені як для дозволу українським продуктам виходити на ринок ЄС, так і для забезпечення безпечного та надійного транзиту українських товарів до третіх країн світу. "Хоча можна припустити, що імпорт української продукції буде вищим у сусідніх державах-членах ЄС, механізм шляхів солідарності дає змогу вільного доступу для цих продуктів по всьому ЄС", - наголосила вона та нагадала, що нарощування експорту молока з ЄС посприяє забезпеченню глобальної продовольчої безпеки.
Теги:   ЄС імпорт молочні продукти Переглядів:   303

Читайте також:

16.06

В Україні в неділю очікується погіршення погодних умов

16.06

Експортно-кредитне агентство в травні підтримало 1,23 млрд грн експорту

16.06

"Хмельницькобленерго" оголосило тендер на ОСЦПВ