Компании

все компании

НБУ оцінює імпорт електроенергії Україною в $0,8 млрд

6 травня 2024 року, 13:25
Національний банк України (НБУ), враховуючи останні теракти Росії проти енергетичної інфраструктури, закладає в макропрогноз дефіцит електроенергії в середньому на рівні приблизно 5% у 2024-2025 роках, оцінюючи водночас імпорт е/е в $0,8 млрд у 2024 році та $0,6 млрд у 2025 році.

«Якщо не буде нових значних руйнувань, за оцінками НБУ, дефіцит е/е навіть з урахуванням імпорту та часткового відновлення/встановлення нових генеруючих потужностей становитиме 5-7% у середньому протягом ІІ-IV кварталів 2024 року», - ідеться у квітневому інфляційному звіті НБУ, оприлюдненому днями.

Це означає як обмеження споживання для домогосподарств, так і для промисловості. Через нерівномірність споживання протягом доби в пікові години дефіцит може сягати 25-30% і бути вищим в енергодефіцитних регіонах, пояснив Нацбанк.

«Дефіцит зберігатиметься і 2025 року (в середньому 7% у I кварталі та по 3% до кінця року)», - вважають його експерти.

Згідно зі звітом, виникнення значного дефіциту е/е ймовірне вже у ІІ кварталі 2024 року зі зниженням водопілля та потребою в ремонтах блоків АЕС. Надалі дефіцит е/е може збільшитися зі зростанням споживання влітку та в опалювальний сезон.

Нацбанк нагадав, що інтеграція енергосистеми України з європейською дає змогу залучати імпортну потужність в обсязі 1,7 ГВт (згідно з дозволом ENTSO-E), яка використовується для компенсації тимчасового дефіциту генеруючих потужностей у пікові години споживання, а також для балансування енергосистеми. Однак через значні коливання споживання, зокрема в сусідніх країнах, потужність імпорту, ймовірно, буде меншою за максимальний обсяг. Крім того, можливості покриття імпортом обмежені через дисбаланси в мережах, зокрема низьку пропускну спроможність в окремих регіонах через значні пошкодження.

Вказується, що ризик посилення атак Росії на енергетичну інфраструктуру залишається високим як для виробничих, так і для розподільчих потужностей. У разі подальших руйнувань темпи зростання ВВП будуть меншими, ніж у базовому сценарії (3% у 2024 році та 5,3% у 2025 році), а зростання цін - вищим через збільшення витрат унаслідок використання дорожчих джерел енергопостачання.

«Однак рівень готовності бізнесу та населення до потенційних відключень е/е є вищим, ніж у 2022-2023 рр., що обмежуватиме негативний вплив дефіциту е/е на економіку», - зазначив НБУ.




Просмотров: 97
Другие новости