Компании

все компании

ОАЕ та Україна уклали угоду, спрямовану на збільшення двосторонньої торгівлі

29 квітня 2024 року, 13:39
Об'єднані Арабські Емірати та Україна уклали економічну угоду, спрямовану на збільшення двосторонньої торгівлі, яка різко впала порівняно з довоєнним рівнем.

За словами Тані Аль-Зейуді, державного міністра зовнішньої торгівлі ОАЕ, торік обсяг ненафтової торгівлі між двома країнами становив 386 мільйонів доларів, що нижче за понад 800 мільйонів доларів до вторгнення Кремля в Україну в лютому 2022 року. За його словами, падіння торгівлі не є специфічним для країн Перської затоки, і аналогічні тенденції з Україною від початку війни можна спостерігати по всьому світу.

Угода завершує торговельний пакт, про який було оголошено два роки тому, і є частиною мети ОАЕ щодо розширення не нафтової зовнішньої торгівлі з багатьма країнами. Угода спрямована на пом'якшення або скасування тарифів на деякі товари, а також на зміцнення ланцюжків постачань до інших країн регіону для основних експортних товарів, таких як зерно, машини і метали, йдеться в заяві про угоду, опублікованій у понеділок.

За оцінками Києва, угода може збільшити валовий внутрішній продукт України на 0,1% у середньостроковій і довгостроковій перспективі, йдеться в заяві Міністерства економіки на його сайті.

"Україна - це міст для нашого експорту в Європу і важливе джерело для нашого імпорту, пов'язаного з продовольчою безпекою", - йдеться в заяві Аль-Зейуді. Угода "надасть українським компаніям і підприємцям нову платформу, яка дасть їм змогу вийти на зростаючі ринки Азії та Африки через ОАЕ".

Аль-Зейуді зазначив, що пакт "зіграє активну роль у пожвавленні української економіки та надасть нові можливості для ділових кіл двох дружніх країн".

"Це не класична угода про вільну торгівлю, вона комплексна, охоплює товари, послуги, інвестиції, цифрову торгівлю тощо", - заявила міністр економіки України Юлія Свириденко. У міністерстві заявили, що очікують зростання експорту металів і рослинної олії внаслідок укладення угоди.

Спільні інвестиції між двома країнами досягли $360 млн у 2022 році в декількох секторах, включно з логістикою та інфраструктурою, подорожами і туризмом, а також технологіями, йдеться в заяві.

Багаті енергоресурсами ОАЕ підписують подібні пакти з кількома країнами, на які вони орієнтуються для розвитку торгівлі, як-от Індія, Ізраїль і Туреччина. У 2021 році країна Перської затоки заявила, що планує поглибити свої торговельні зв'язки з економіками, що швидко зростають, залучаючи 150 мільярдів доларів у вигляді іноземних інвестицій.

Читайте також: Бюджет України "дуже невизначений" у 2025 році, каже глава Мінфіну

ОАЕ підтримують зв'язки як з Україною, так і з Росією з моменту початку вторгнення Кремля. Ділова столиця Перської затоки Дубай стала місцем відпочинку як для росіян, так і для українців.

По материалам: https://www.bloomberg.com





Просмотров: 85
Другие новости