Компании

все компании

Байден підписав закон про виділення допомоги Україні та Ізраїлю - стаття в New York Times

24 квітня 2024 року, 17:41
Закон про виділення 95,3 мільярдів доларів був ухвалений після того, як багатомісячний глухий кут у Конгресі поставив під загрозу основний напрямок зовнішньої політики президента Байдена.

Президент Байден мав підписати в середу пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на суму 95,3 мільярда доларів, підтверджуючи підтримку США Києву в боротьбі проти військового нападу Росії після того, як багатомісячний глухий кут у Конгресі поставив під загрозу основний напрямок зовнішньої політики Білого дому.

У вівторок ввечері Сенат переважною більшістю проголосував за схвалення пакету, що стало ознакою двопартійної підтримки після того, як дедалі більше розбіжностей у політиці викликало питання на Капітолійському пагорбі та серед американських союзників щодо того, чи продовжуватимуть Сполучені Штати підтримувати Київ. Голосування 79 голосами проти 18 дало Байдену ще одне законодавче досягнення, яким він може похвалитися навіть перед обличчям обструкціоністської Палати представників.

"Конгрес ухвалив мій законопроект, щоб зміцнити нашу національну безпеку і надіслати світові сигнал про силу американського лідерства: Ми рішуче виступаємо за демократію і свободу, проти тиранії і гноблення", - заявив пан Байден у вівторок ввечері, всього за кілька хвилин після голосування в Сенаті.

Він сказав, що підпише закон і звернеться до американського народу в середу, "щоб ми могли почати надсилати зброю і обладнання в Україну вже цього тижня".

Білий дім вперше надіслав запит про надання безпекового пакету в жовтні, і офіційні особи прямо визнали, що піврічна затримка поставила Україну в невигідне становище в її боротьбі з Росією.

"Росіяни повільно, але успішно відбирають у українців все більше територій і відтісняють їх до першої, другої, а подекуди і до третьої лінії оборони", - заявив у вівторок в ефірі телеканалу Air Force One Джон Ф. Кірбі, речник Ради національної безпеки при президенті Байдені. "Коротка відповідь: так, за останні кілька місяців було завдано шкоди".

Тим не менш, ухвалення пакету законів завершило надзвичайний період у Вашингтоні. Спікеру Майку Джонсону довелося подолати запеклу опозицію правих, щоб провести його через Палату представників. Допомога розбита на чотири частини: по одному заходу для кожного з трьох союзників США і ще один, покликаний підсолодити угоду для консерваторів, який включає положення, що може призвести до загальнонаціональної заборони TikTok.

Законопроект включає $60,8 млрд для України; $26,4 млрд для Ізраїлю та гуманітарної допомоги цивільному населенню в зонах конфлікту, включаючи Газу; і $8,1 млрд для Індо-Тихоокеанського регіону. Він також включає санкції проти іранських і російських чиновників.

Палата представників також додала положення, яке зобов'язує президента вимагати від українського уряду повернення 10 мільярдів доларів. Ідея включити частину допомоги Україні у вигляді кредиту стала ще одним прикладом впливу колишнього президента Дональда Трампа на Конгрес. Трамп закликав зробити будь-яку майбутню допомогу Україні позикою.

Білий дім протягом півроку намагався домовитися з паном Джонсоном різними способами. Чиновники навіть погодилися на деякі більш жорсткі заходи на кордоні США, коли пан Джонсон заявив, що не пропустить допомогу Україні без прикордонних обмежень. Але коли Трамп засудив цей закон, сподіваючись завадити Байдену здобути перемогу на виборах, республіканці послідували його прикладу.

Але коли Сенат ухвалив свій власний закон про надання надзвичайної допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на суму 95 мільярдів доларів без будь-яких імміграційних заходів, це посилило тиск на пана Джонсона.

По материалам: https://www.nytimes.com





Просмотров: 155
Другие новости