Компании

все компании

Суверенний фонд Норвегії отримав прибуток у розмірі $110 млрд

19 квітня 2024 року, 09:00
Державний пенсійний фонд Норвегії (він же Нафтовий фонд), найбільший фонд національного добробуту у світі, у першому кварталі 2024 року зафіксував інвестиційну прибутковість у розмірі 6,3%, або 1,21 трлн норвезьких крон ($110 млрд), на тлі зростання фондових ринків і ослаблення курсу нацвалюти.

Як йдеться у звітності фонду, сума активів під його управлінням на кінець березня становила 17,72 трлн крон. На вкладення в акції припадало 72,1% інвестпортфеля, облігації становлять у ньому 26%, нерухомість - 1,8%, інвестиції в активи у сфері поновлюваних джерел енергії (ВДЕ) - 0,1%.

За перший квартал прибутковість акцій у портфелі фонду становила 9,1%, нівелювавши втрати від вкладень в інструменти з фіксованою прибутковістю в розмірі 0,4%, у нерухомість (мінус 0,5%) і ВДЕ (мінус 11,4%).

Ослаблення крони щодо низки основних світових валют збільшило вартість фонду на 647 млрд крон у січні-березні. Приплив коштів у фонд становив 96 млрд крон.

Державний пенсійний фонд Норвегії було створено 1990 року. Norges Bank Investment Management, яка відповідає за управління фондом, є підрозділом норвезького центробанку.

Наразі фонду належать близько 1,5% усіх акцій у світі, він володіє частками в більш ніж 9,2 тис. компаній із 70 країн. Найзначнішу частку в портфелі акцій займають папери Apple, Microsoft, Alphabet (холдингова компанія Google), Amazon.com і Nvidia, у портфелі держпаперів найсуттєвішу частку займають облігації США, а також меншою мірою Японії та Німеччини.






Просмотров: 107
Другие новости