Компании

все компании

Експортні аграрні залізничні перевезення в I кв стали рекордними за 4 роки

19 квітня 2024 року, 10:00
Обсяг експортних перевезень зернових вантажів залізницею в Україні в січні-березні 2024 року склав 9,9 млн тонн, що на 18,4% більше, ніж за аналогічний період 2023 року - рекордний показник за останні чотири роки, повідомило інформаційно-аналітичне агентство "УкрАгроКонсалт".

Згідно з повідомленням, перевезення зернових вантажів у напрямку морських портів країни становило 85% від їхнього загального обсягу експорту.

"Активності залізничних перевезень у першому кварталі 2024 року сприяв нереалізований експортний потенціал першої половини 2023/24 МР, що вилилося в збільшення відвантаження зерна через глибоководні порти України", - пояснили аналітики.

За їхніми даними, у квітні інтенсивність доставки зерна залізницею до морських портів України поступово знизилася У першій декаді квітня відзначалося падіння кількості вагонів зерновозів, що прямують до портів Великої Одеси, до 7479 вагонів, що на 324 вагони менше, ніж наприкінці березня.

Крім того, удари Росії по інфраструктурі Одеської області негативно вплинули на роботу морських портів і залізничних станцій. Після останньої атаки "Укрзалізниця" ввела обмеження на перевезення вантажів на станцію Чорноморськ-Порт. У разі продовження атак на залізницю експортери можуть бути змушені доставляти зерно в порти за допомогою автотранспорту, звернули увагу експерти.

Аналізуючи експортні перевезення агропродукції в напрямку західних прикордонних переходів, аналітики констатували, що в першому кварталі було перевезено 2,07 млн агропродукції, що на третину менше, ніж за аналогічний період 2023 року. У березні також було зафіксовано мінімальний обсяг експорту залізницею у 23/24 МР. Загальний показник середньодобового передавання зернових вантажів на західних кордонах у квітні становить 285 вагонів на добу, що відображає скорочення на 32 вагони на добу порівняно з березнем.

"Схоже, загальна тенденція зменшення передачі вагонів на сухопутних коридорах залишається і обсяги продовжать знижуватися", - прогнозують в "УкрАгроКонсалті".




Просмотров: 110
Другие новости