Компании

все компании

Експорт нафти з Ірану оновив 6-річний максимум

19 квітня 2024 року, 15:43
Експорт нафти з Ірану в першому кварталі сягнув максимальних з липня-вересня 2018 року 1,56 млн барелів на добу, пише Financial Times з посиланням на дані аналітичної компанії Vortexa.

Практично всі обсяги, поставлені Іраном цього року, пішли в Китай, за даними Kpler, яка відстежує танкерні перевезення в усьому світі.

На Іран припадає близько десятої частки всього нафтового імпорту КНР, і агресивне введення санкцій щодо Тегерана може дестабілізувати не тільки ринок нафти, а й відносини між Пекіном і Вашингтоном, зазначає газета.

Іранське державне новинне агентство Tasnim у середу повідомило, що нафтовики країни знайшли шляхи обходу санкцій і загалом захищені від тиску Заходу, оскільки їхній основний клієнт - Китай.

США нещодавно почали стежити за окремими танкерами, підозрюваними в транспортуванні іранської нафти, і запровадили санкції щодо двох із них у лютому та ще 13 у квітні, але на експорт це поки що впливає слабко, наводить FT слова старшого аналітика та фахівця із санкцій Vortexa Армена Азізяна.

"Іранці дуже добре знаходять лазівки, - заявив він. - Тепер вони обманюють систему ідентифікації суден AIS, створюючи враження, що перебувають в одному місці, коли насправді вони в іншому, і тому їхні дії відстежити складно".

За словами Азізяна, 2023 року кількість суден, використовуваних для перевезення іранської нафти, зросла приблизно на 20%, до 253, а кількість супертанкерів, які можуть транспортувати до 2 млн барелів, із 2021 року подвоїлася.

Міністр нафти Ірану Джавад Одзі в березні сказав, що експорт цієї сировини торік приніс економіці країни понад $35 млрд. Він також говорив, що "ми можемо експортувати нафту, куди захочемо, до того ж із мінімальним дисконтом", попри санкції.






Просмотров: 118
Другие новости