Компании

все компании

Юрособи з моменту запуску другого етапу ринку землі продали більше землі, ніж купили - Opendatabot

18 квітня 2024 року, 17:19
Юридичні особи за майже три місяці з моменту запуску другого етапу ринку землі продали щонайменше 1283 га, 12 компаній водночас скоротили свої земельні банки до розміру менше ніж 100 га і вибули з переліку системи земельного моніторингу, повідомив сайт Opendatabot із посиланням на дані Державного земельного кадастру.

"Щонайменше 1283 га продали українські компанії за майже три місяці, станом на 18 березня 2024 року. Так, після відкриття ринку землі для юридичних осіб, незважаючи на очікування, бізнес почав продавати землю, а не купувати", - наголошується в повідомленні.

З початку 2024 року щонайменше 342 земельні ділянки було продано. За цей період 12 компаній продали свої ділянки та вибули із системи земельного моніторингу, адже їхні земельні володіння менші за 100 га.

Водночас Держземкадастр відстежує 271 українську компанію, яка має у своїй власності землі понад 100 гектарів.

За даними ресурсу, найбільшою кількістю землі в Україні володіє агрофірма "Світанок" - понад 5 тис. га, станом на середину березня 2024 року. На другому місці - "Дружківське рудоуправління" - 3,3 тис. га, на третьому - "Землетрейд" із 3 тис. га.

При цьому "Землетрейд" за неповні три місяці продав майже 160 га своєї землі. Лідером з продажу землі став агрохолдинг "А.Т.К." - 284 га.

Керівник Центру аналізу політики "Зміст" Елліна Юрченко вважає, що робити висновки про ефективність функціонування ринку землі для юридичних осіб ще зарано. На її думку, перші результати можна побачити тільки через 6-12 місяців після відкриття ринку.

"Юридичні особи ще до відкриття ринку землі для них могли придбати землю, тобто їхні бенефіціари могли це зробити. Адже у громадян України була можливість купувати до 100 га, а з 1 січня 2024 року ліміт збільшився до 10 тис. га. Тобто, можливо, компанії в такий спосіб оптимізують свою кількість власників землі й далі продовжують купувати землю на фізичних осіб - громадян України", - зазначила експертка.

Opendatabot нагадав, що з моменту відкриття ринку землі іноземці ні як приватні особи, ні як бенефіціари компаній все ще не можуть брати участь у її купівлі. Так, наприклад, чотири компанії з топ-10 агросфери, за даними індексу Opendatabot, мають іноземних бенефіціарів, а тому не можуть купувати землі. Йдеться про такі компанії, як "Дружба-Нова", "Енселко Агро", "Старинська птахофабрика" та ПК "Дніпровський".




Просмотров: 184
Другие новости