Компании

все компании

Темпи експорту соняшнику в березні у 2 рази вищі за лютневі показники - "АПК-Інформ"

16 квітня 2024 року, 17:24
Темпи експорту українського насіння соняшнику в березні 2024 року становили 52,4 тис. тонн, що вдвічі перевищило лютневий показник і стало другим за величиною місячним обсягом з початку поточного сезону, повідомило інформаційно-аналітичне агентство "АПК-Інформ".

"Водночас за 14 днів квітня вже було експортовано 36,3 тис. тонн соняшнику (приблизно 27 тис. тонн за цей самий період у квітні 2023 року), з яких приблизно 25 тис. тонн було відвантажено до Нідерландів", - зазначили аналітики та додали, що експорт до Болгарії збільшився в 4,7 раза, до Туреччини - на 30%.

За інформацією експертів, експорт соняшнику хоч і залишається помірним, але поступово зростає, що підвищує конкуренцію на нього серед експортно-орієнтованих компаній, особливо в південних областях.
Загалом обсяги експорту даної олійної культури поточного сезону залишаються значно нижчими порівняно з торішніми. Загалом з вересня по 14 квітня 2023/2024 МР було експортовано 286,3 тис. тонн, що на 84% поступається показнику в аналогічний період минулого сезону.

"До кінця поточного сезону з України може бути ще експортовано близько 250-300 тис. тонн соняшнику. Очікується, що на тлі сезонного скорочення запасів цієї олійної не тільки в Україні, а й у Європі попит на український соняшник з боку ЄС зростатиме й надалі, проте привабливіший ціновий рівень внутрішнього ринку, а також складнощі з отриманням ліцензій для відвантажень, наприклад до Болгарії, поки що стримуватимуть цю тенденцію", - прогнозують в "АПК-Інформ".




Просмотров: 155
Другие новости