Компании

все компании

ФГВФО звинувачує Суботіна у відмові погасити 2,3 млрд грн боргу

16 квітня 2024 року, 23:44
Мажоритарний акціонер Мегабанку (Харків) до його виведення з ринку Віктор Суботін не виконує зобов'язань перед банком за кредитами, виданими раніше групі його компаній, заборгованість за ними наразі сягає понад 2,3 млрд грн, заявив Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) і закликав пов'язаних осіб-боржників банку негайно повернутися до виконання зобов'язань.

"Офіційні звернення Мегабанку до позичальників про необхідність сплати грошових коштів у рахунок погашення кредитної заборгованості за укладеними з банком договорами ігноруються. Усі ці дії свідчать про умисне ухилення від виконання грошових зобов'язань", - ідеться в пресрелізі на сайті Фонду.

Уточнюється, що кредити було видано групі компаній, у яких бенефіціарами є Суботін або члени його сім'ї.
За інформацією Фонду, боржники не здійснюють ні погашення основної заборгованості за ними, ні оплати відсотків за користування кредитними коштами, що продовжує завдавати збитків Мегабанку.

"Ба більше, ці позичальники замість того, щоб повертати свої борги, користуючись ситуацією в країні, намагаються через суд вивести ліквідну заставу шляхом відмови від подальшого виконання зобов'язань за іпотечними договорами і скасування обтяжень, що позбавить Мегабанк як кредитора можливості отримати задоволення своїх вимог за рахунок заставного майна або, в разі продажу цих кредитів, суттєво знизить грошові надходження, що мають бути спрямовані на задоволення вимог кредиторів", - наголошується в релізі.

У Фонді повідомили, що пов'язані з фінустановою особи-боржники не звертаються до Мегабанку для розгляду питання про реструктуризацію їхніх боргів.
Відмова від обслуговування заборгованості в неплатоспроможному Мегабанку має безпосередній вплив на виконання ним зобов'язань перед вкладниками і кредиторами, а також зачіпає інтереси держави, наголосили у ФГВФО.

У Фонді нагадали, що станом на 1 квітня 2024 року сума непогашених акцептованих вимог кредиторів Мегабанку становила 7,44 млрд грн, з них 3,52 млрд грн - вимоги ФГВФО за підсумками виплати гарантованого відшкодування вкладникам і у зв'язку зі здійсненням процедури ліквідації банку.
Як повідомлялося, Національний банк України (НБУ) 21 липня ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію Мегабанку.

За даними НБУ, основними акціонерами фінустанови станом на 1 січня 2022 року були Віктор Суботін - 60,74% (пряма й опосередкована участь), Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) - 11,3%, німецький банк розвитку KfW - 11,3%, Максим Єфімов - 9,8%, Олена Суботіна - 7,8% і Міжнародна фінансова корпорація (IFC) - 4,5%.




Просмотров: 210
Другие новости