Компании

все компании

Українська пшениця почала дорожчати на світових ринках

10 квітня 2024 року, 13:13
Українська пшениця, на яку великий попит на світовому ринку, почала зростати в ціні через зниження пропозиції продукції від ключових гравців, які знизили свою активність, напередодні врожаю нового сезону, повідомили в аналітичному кооперативі "Пуск", створеному в рамках Всеукраїнської аграрної ради (ВАР).

"У квітні вже експортовано 541 тис. тонн пшениці. Частина продукції, яку не вдалося вивезти в березні, буде відправлена з України у квітні. Тому саме цього місяця можемо вийти на рівень експорту 3 млн тонн - це відбудеться за рахунок березневих контрактів. Імпортери готові чекати поставки пшениці, попит на яку зростає. Збільшення попиту підтримується прогнозами падіння виробництва в ЄС, США та Україні, тобто по всіх ключових експортерах", - розповіли аналітики.

Вони нагадали, що минулого сезону Україна багато експортувала за рахунок великих перехідних запасів. У поточному сезоні вони не перевищать 1 млн тонн, оскільки працюють порти. При цьому посівні площі скорочуються, пшениці буде зібрано менше. Перші оцінки експортного потенціалу української пшениці в новому сезоні вже знижено на 3-4 млн тонн.

"Хоча на українському СРТ-ринку минулого тижня відбулося просідання цін, ринок оживає, ціни повертаються на попередні рівні та зростатимуть. Наш основний конкурент - російська пшениця - подорожчала за останні тижні на $8-10 за тонну. Щонайменше на $2-3 за тонну піднімуться цінники на українську пшеницю до кінця тижня", - прогнозують експерти.

За їхньою оцінкою, умовні ціни на пшеницю на базисі СРТ до кінця тижня становитимуть близько $175 за тонну в дунайських портах, $170 за тонну в глибоководних портах, $198-203 за тонну на базисі DAP Констанца.

"За очікуваннями, попит на пшеницю буде і далі рухати ринок пшениці вгору", - резюмували в "Пуск".

теги: пшениця



Просмотров: 97
Другие новости