Компании

все компании

Україна наростила переробку соняшнику до 3-місячного максимуму

5 квітня 2024 року, 11:02
В Україні в березні збільшилася переробка соняшнику до тримісячного максимуму і досягла близько 1,49 млн тонн, що на 9% більше, ніж у лютому поточного року, і на 10%, ніж у березні 2023 року, повідомило інформаційно-аналітичне агентство "АПК-Інформ".

Згідно з повідомленням, за 7 місяців 2023-2024 маркетингового року (МР, вересень 2023-го - серпень 2024-го) в Україні було перероблено майже 9,3 млн тонн соняшнику, що на 11% перевищило показник аналогічного періоду попереднього сезону. Також це стало максимальним обсягом для зазначеного періоду за останні три сезони, наблизившись до показника довоєнного періоду - 9,6-10,5 млн тонн для вересня-березня.

"Високим темпам переробки сприяє насамперед збільшення експорту соняшникової олії в поточному сезоні, який забезпечує відносно стабільна робота портів Одеси та Дунаю", - пояснили аналітики.

З огляду на нижчий урожай соняшнику 2023 року відносно довоєнного рівня, запаси соняшнику на початок квітня, за оцінкою експертів, становлять близько 4,5-5 млн тонн, зважаючи на запаси в сільгоспвиробників і вже законтрактовані переробниками обсяги. Це мінімальний показник для останніх трьох сезонів.

Загалом за сезон-2023/24 переробка соняшнику може скласти близько 13,3-13,8 млн тонн, що поступається показнику попереднього сезону щонайменше на 4% і певною мірою залежатиме від ситуації на експортному ринку цієї культури, пояснили аналітики.

Вони прогнозують, що поступове налагодження експорту соняшнику в ЄС і знижене імпортне мито на олійну в Туреччині може сприяти збільшенню обсягів відвантаження цієї культури на зовнішні ринки. Однак більш приваблива ціна внутрішнього ринку, на їхню думку, поки що стримуватиме цю тенденцію.

"Загалом обсяги експорту соняшнику значно нижчі порівняно з торішніми, внаслідок чого посилення конкуренції поки що спостерігається тільки в південних областях", - зазначають експерти.

Крім того, більш стрімкому збільшенню експорту цієї культури перешкоджає занадто складний режим отримання ліцензій на імпорт української олійної в Болгарії, констатували в "АПК-Інформ".

По материалам: АПК-Інформ





Просмотров: 129
Другие новости