Компании

все компании

"Метінвест" наростить відрахування до бюджетів усіх рівнів на 60%

5 квітня 2024 року, 15:36
Гірничо-металургійна група "Метінвест" за підсумками роботи в січні-березні поточного року збільшить відрахування до бюджетів усіх рівнів, як очікується, на 60% порівняно з аналогічним періодом минулого року - до понад 4 млрд грн з 2,5 млрд грн.

Як повідомила фінансовий директор "Метінвесту" Юлія Данкова в інтерв'ю dsnews.ua, динаміка відрахувань позитивна, хоча порівняно з першим кварталом-2022 вона негативна - тоді компанія сплатила 6,9 млрд грн податків, але це нарахування було за результатами довоєнного четвертого кварталу 2021 року.

Водночас вона уточнила, що, зокрема, підприємства групи в Покровську, розташовані за кілька десятків км від лінії фронту, 2023 року сплатили понад 261 млн грн податків і зборів, а це третина всіх податкових надходжень до місцевого бюджету. Найбільші статті відрахувань - податок на доходи фізичних осіб у розмірі понад 245 млн грн, рентна плата за користування надрами - 8,5 млн грн, податок на майно - 4,5 млн грн, плата за землю - понад 3 млн грн та екологічний податок - понад 2,3 млн грн.

"Ми вважаємо, що це вагомий внесок у розвиток місцевих громад і підтримку обороноздатності країни загалом", - зазначила фіндиректор.

Відповідаючи на запитання про необхідність поліпшення податкового законодавства, щоб бізнес міг ефективніше працювати в умовах війни, Данкова пояснила, що в Україні триває дискусія щодо можливості запровадження податкової консолідації.

"Певний час вона не була у фокусі. Але, враховуючи нинішні реалії, ми вважаємо, що до цього питання слід повернутися, тому що це якісна податкова цивілізована практика. Приміром, наша вуглевидобувна компанія UCC у США консолідує податки і звітує за весь перелік юридичних осіб - вуглевидобувних підприємств", - сказала CFO.

Інше важливе питання - дублювання податків. Наприклад, гірничо-збагачувальні комбінати групи за один об'єкт платять кілька видів податків: екологічний податок, плату за землю, плату за розміщення відходів і плату за надра. Плюс податок на прибуток.

"Це все здавалося б різні податки, але тільки за один кар'єр ми платимо їх чимало. Нам це не здається справедливим, і ми вважаємо, що податки дублюються. Цей ресурс ми могли б спрямувати на інвестиції, які створять нові робочі місця. Крім того, це також надходження до бюджету у вигляді імпортного ПДВ, митних зборів. Це підвищення нашої ефективності, що своєю чергою генеруватиме більше податку на прибуток", - переконана топ-менеджерка.

Щодо ситуації з відшкодуванням ПДВ за поставлену на експорт продукцію, то "Метінвест" як експортно-орієнтована компанія розраховує на відшкодування ПДВ, "і загалом механізм працює, але є деякі вагомі питання, які так і не вирішуються". Так, частину контрагентів, у яких компанія закуповує послуги або товари, податкові органи вважають ризикованими. Ці контрагенти виводять ПДВ, і він не потрапляє до бюджету, як це має бути за законодавством.

І замість того, щоб боротися саме з цими ризикованими платниками податків, податкова відмовляє у відшкодуванні ПДВ таким компаніям, як "Метінвест", які працюють офіційно і прозоро. По суті, податкова карає такі компанії за те, що недобросовісні контрагенти не платять ПДВ до бюджету. Така практика триває багато років.

Зараз, в умовах воєнних дій, значення цієї проблеми зростає, бо вона впливає на обігові кошти. Компанія недоотримує відшкодування ПДВ, бо держава так і не навчилася боротися з ризикованими платниками податків. Зрештою у держави буде зростання податкових надходжень, якщо вирішиться це питання. До того ж податкова не буде відволікати так багато ресурсів, які може спрямувати на більш корисні справи, вважає Данкова.

Фіндиректорка висловила занепокоєння неможливістю проведення реконструкції підприємств до 2026 року в рамках підвищення вимог ЄС щодо екологічності виробництва та зниження викидів через війну.

"Це виклик для українських підприємств "Метінвесту". Ми планували перебудувати наші заводи під виробництво низьковуглецевої сталі. Але не встигнемо провести зелену трансформацію підприємств до 2026 року через війну. Адже зараз ми не можемо інвестувати в масштабні проекти в Україні. Тому є два варіанти - прискорений вступ України до ЄС і приєднання до європейської системи торгівлі викидами (EU ETS) або відтермінування для України вимог CBAM", - резюмувала фіндиректорка.

"Метінвест" є вертикально інтегрованою групою з видобувних і металургійних підприємств. Підприємства групи розташовані, в основному, в Донецькій, Луганській, Запорізькій і Дніпропетровській областях.

Основними акціонерами холдингу є група "СКМ" (71,24%) і "Смарт-холдинг" (23,76%), які спільно керують ним.

ТОВ "Метінвест Холдинг" - керуюча компанія групи "Метінвест".




Просмотров: 170
Другие новости