Компании

все компании

В Україні створили 3D-модель лаврських печер "Києво-Печерської лаври"

3 квітня 2024 року, 18:53
З ініціативи Міністерства культури та інформаційної політики команда Skeiron, що спеціалізується на лазерному скануванні культурної спадщини, зробила 3D-модель печер, що знаходяться на території Національного заповідника "Києво-Печерська лавра".

Згідно з повідомленням прес-служби міністерства, віртуальна модель перебуває у вільному доступі, вона допоможе відновити об'єкт у разі руйнувань, а також посприяє популяризації історії Києва.

"Печери, з яких у середині XI століття почалося чернече життя та виник Києво-Печерський монастир, розташовані на глибині від 5 до 15 метрів, їхня загальна протяжність становить майже 900 метрів. Створення віртуальної моделі печер має важливе значення для України, адже це пам'ятка архітектури, археології, історії та культури, де поховано засновника монастиря Антонія, знаходяться мощі 125 святих, зокрема Нестора Літописця, іконописця Аліпія, лікаря Агапіта, Іллі Муромця та інших", - ідеться в повідомленні.

Віртуальна модель доступна на платформі Sketchfab за посиланням: https://sketchfab.com/skeiron/collections/kyiv-pechersk-lavra-4dbc5ba8c94d4c509f28a0e22c432003




Просмотров: 176
Другие новости