Компании

все компании

Україна в березні експортувала рекордні за сезон 339 тис. тонн ячменю

2 квітня 2024 року, 17:45
Україна в березні 2024 року експортувала 339 тис. тонн ячменю, що є рекордним показником сезону, ціни на український ячмінь на світовому ринку вирівнялися з кукурудзою, що сприяє зростанню попиту, повідомили в аналітичному кооперативі "Пуск", створеному в рамках Всеукраїнської аграрної ради (ВАР).

Аналітики прогнозують, що Україна зможе у квітні та травні експортувати ще по 200 тис. тонн ячменю.

"У фуражній групі зернових ціни сформувалися на користь ячменю: кукурудза дорожча за ячмінь на $10/тонна. Таким чином, український ячмінь став більш конкурентним і користується попитом з боку країн ЄС і Туреччини. Основна торгівля ячменем відбувається в одеських портах, де умовна ціна становить близько $145/тонна. Прогнозуємо, що цінники цього тижня піднімуться ще на $1-2 на тонні", - зазначили експерти.

Вони повідомили, що на внутрішньому ринку ціни на ячмінь теж зросли.

"Переробники ще тиждень тому могли купити ячмінь по 4700-5000 грн/тонна, станом на 2 квітня реальні ціни зросли до 5200-5400 грн/тонна на базисі СРТ", - констатували в "Пуску".

Експерти також зазначили, що в Україні активно сіють ячмінь.

"Посівна триває, вже засіяно майже 292 тис. га, це нормальний темп. За прогнозами Мінагрополітики, посівні площі ячменю становитимуть близько 810 тис. га. Основні області, де культивують ячмінь, - Одеська та Миколаївська. Що далі від порту розташований регіон, то нижча там рентабельність вирощування ячменю", - пояснили вони і додали, що індикативні ціни нового врожаю ячменю становлять $145-155 за тонну на базисі СРТ-порт.




Просмотров: 151
Другие новости