Компании

все компании

Україна скоротила експорт агропродукції на 10,2% - УКАБ

2 квітня 2024 року, 21:33
Україна в березні 2024 року експортувала 7,2 млн тонн агропродукції, що на 10,2% менше за аналогічний показник попереднього місяця, при цьому не вся продукція встигла фізично перетнути кордон, певна кількість транспорту стоїть у чергах на виїзд, повідомив Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ).

Згідно з повідомленням, зниження обсягів експорту в березні 2024 року було зумовлено низкою чинників, серед яких активні обстріли півдня України російськими військами, що позначається на роботі морських портів і темпах відвантажень; продовження блокування експорту польськими протестувальниками; хороші темпи експорту в попередні місяці, що скорочують перехідні залишки.

Крім того, аналітики вказали на дуже низькі ціни на світовому ринку на всі види зернових і олійних культур, що змушує аграріїв очікувати більш сприятливої ціни.

Аналізуючи структуру експорту продукції в березні 2023 року, експерти відзначили скорочення темпів експорту зернових культур на 11% до 5,2 млн тонн, з яких на частку кукурудзи припало 53%, пшениці - 40%, ячменю - 7%.

Скоротилися також поставки на зовнішні ринки олійних культур на 26% до 445,3 тис. тонн (соя - 51%, ріпак - 35% і насіння соняшнику - 12%) і макух на 13% до 480,3 тис. тонн (соняшникові - 86%, соєві - 14%).

Водночас на 1% зріс експорт рослинних олій до 651,1 тис. т (соняшникова олія - 93%, соєва - 5% і рапсова - 1%) і на 6% інших видів агропромислової продукції - 405,0 тис. тонн.

"В Україні розпочалася активна фаза весняної посівної. І саме налагодження експортних відвантажень останніми місяцями, насамперед за рахунок моря, дає змогу українським аграріям провести цю посівну та забезпечити подальшу продовольчу безпеку України та значної частини світу", - зазначили в УКАБ і вказали на важливість збереження поточних темпів експорту для нормальної роботи українських аграріїв.




Просмотров: 168
Другие новости