Компании

все компании

Активи ломбардів скоротилася на 16,3%, фінкомпаній - на 1%

1 квітня 2024 року, 16:55
Активи ломбардів найістотніше скоротилися за четвертий квартал минулого року серед усіх небанківських фінансових установ (НБФУ) - на 16,3%, до 3,85 млрд грн, тоді як активи фінкомпаній зменшилися на 1% - до 250,63 млрд грн, свідчать дані Національного банку України (НБУ), опубліковані в п'ятницю.

Згідно з оглядом небанківського фінсектору, опублікованим у п'ятницю, активи кредитних спілок збільшилися в четвертому кварталі на 0,3% - до 1,42 млрд грн, страховиків - на 5,7%, до 74,33 млрд грн і банків - на 11,1%, до 2 трлн 942,81 млрд грн.

За весь минулий рік активи ломбардів знизилися на 6,2%, кредитних спілок - на 1,9%, тоді як фінансових компаній зросли на 2,7%, страховиків - на 5,7% і банків - на 25%.

Як зазначив Нацбанк, сумарні активи постачальників небанківських фінансових послуг зменшилися в четвертому кварталі 2023 року на 0,7%, хоча за рік зросли на 3,2%. Їхня частка в активах фінсектору, нагляд за якими здійснює НБУ, упродовж кварталу зменшилася на 1,1 відсотковий пункт (в. п.) - до 10,1%.

"У IV кварталі кількість надавачів небанківських фінансових послуг, як і протягом року, зменшувалася. З Реєстру виключено 36 фінансових компаній, 16 ломбардів, по десять кредитних спілок і страховиків, а також сім лізингодавців", - зазначив Нацбанк.

Уточнюється, що більшість фінустанов залишили ринок за рішенням регулятора, зокрема через невиконання ліцензійних умов. 14 фінансових компаній добровільно відмовилися від частини ліцензій, а двом страховикам було відновлено окремі ліцензії після усунення ними порушень вимог регулятора.

Водночас у четвертому кварталі 2023 року було зареєстровано чотири ломбарди, фінансову компанію та лізингодавця, тоді як за три попередні квартали - дві фінкомпанії та одного лізингодавця.

Загалом за 2023 рік із ринку пішли понад 320 установ, переважно фінансові компанії та ломбарди, і було зареєстровано лише дев'ять нових НБФУ: чотири ломбарди, три фінкомпанії та два лізингодавці.

Як вказав Нацбанк, за рік з ринку пішло 29 КС, переважно ті з них, які не залучали депозитів.

"Обсяг нових кредитів зменшився на 2% за (четвертий - ІФ-У) квартал через зниження обсягу всіх позик, крім бізнес-кредитів. Це позначилося скороченням кредитного портфеля на 3,5% порівняно з III кварталом (2023 року - ІФ-У) і на 2% - з кінцем 2022 року", - йдеться в огляді.

Заявлена середня частка простроченої більш ніж на 90 днів основної суми кредитів знизилася за жовтень-грудень 2023 року на 2 п. п. - до 26%.

Зазначається, що чистий процентний дохід КС скоротився на 11%, насамперед через зниження процентних ставок за всіма видами позик і зростання адміністративних витрат на 23%, які перевищили операційні доходи.

"Попри свою операційну неефективність установи отримали помірний прибуток за рахунок зниження резервів під кредитні збитки. Незначний прибуток підвищив роль власних коштів у фондуванні кредитних спілок", - прокоментував Нацбанк.

Обсяги пайових внесків через повернення коштів вкладникам і вихід із ринку установ зменшилися на 12%, а депозити скоротилися лише на 1%.

Вказується також, що за 2023 рік кількість порушників нормативів серед КС зменшилася вдвічі - до 21. Станом на початок цього року, вісім кредспілок порушували норматив достатності капіталу, тоді як у попередньому кварталі - десять, інформує Нацбанк.

"Найбільше кредитних спілок порушують обмеження частки непродуктивних активів", - підкреслив регулятор.

Фінансові компанії мають зворотну ситуацію: якщо в четвертому кварталі було зафіксовано скорочення активів сегмента на 1%, то в річному вимірі було зафіксовано їх зростання на 2,7%.

"Обсяги всіх видів фінансових послуг, крім кредитів, зменшилися. Другий квартал поспіль фінкомпанії нарощували кредитування. У IV кварталі (2023 року - ІФ-У) обсяг наданих кредитів зріс на 10,7%: обсяг нових кредитів бізнесу збільшився на 10,5%, а населенню - на 11,1%.

Зазначається, що за минулий рік було надано на 70% більше позик населенню, ніж у 2022 році, але це все ще на 40% менше, ніж у 2021 році.

Говорячи про лізингові операції, то їхній обсяг скоротився на 18% за четвертий квартал 2023 року, насамперед у юросіб-лізингодавців (фінансовий або оперативний лізинг).

"Нові лізингові угоди, як і раніше, укладалися, як і раніше, на придбання легковиків, сільськогосподарської техніки та вантажівок", - зазначив центробанк.

За підсумками минулого року фінкомпанії отримали 8,5 млрд грн прибутку, з них понад половину заробив оператор програми "еОселя" - державне ПрАТ "Укрфінжитло", основні доходи якого формують відсоткові виплати за ОВДП у капіталі.

Як свідчать дані, прибутковими були три чверті фінкомпаній у 2023 році.

В огляді сказано, що в четвертому кварталі минулого року діяльність ломбардів зазнала стагнації: обсяги активів і нових кредитів зменшилися, процентні доходи впали. Проте сегмент отримав прибуток за рахунок зменшення адмінвитрат.

"Показники рентабельності дещо знизилися наприкінці 2023 року. Власний капітал за рік зменшився", - резюмував регулятор.




Просмотров: 112
Другие новости