Компании

все компании

Українці в "Дії" зможуть подавати заяви про знищене майно до реєстру збитків - віцепрем'єр

25 березня 2024 року, 17:40
Українці через застосунок "Дія" зможуть подавати заяви про пошкодження або знищення нерухомості до Міжнародного реєстру збитків для отримання в майбутньому репарацій від РФ, повідомив віцепрем'єр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій - міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

"Українці вже з квітня через "Дію" зможуть подати заяву про пошкоджені або знищені квартири, будинки, дачі, якщо є Акт про обстеження від місцевої влади. Потім буде можливість подати заяви до Реєстру, якщо не зверталися до місцевої влади", - повідомив Федоров у Телеграм-каналі в понеділок.

Імплементацію послуги розпочато після підписання угоди з виконавчим директором міжнародного Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України, Маркіяном Ключковським.

"Дія" стає важливою частиною передачі та відображення масштабів збитків від російської агресії", - наголосив очільник Мінцифри.

За словами Федорова, це перший кейс міжнародного обміну даними, для якого використовуватимуть "Дію". Пізніше буде реалізовано можливість подачі заяв про вимушене переміщення, шкоду життю, здоров'ю, тортури і сексуальне насильство. На заключному етапі можна буде подати заяву про шкоду інфраструктурі, а також звернутися із заявами про відшкодування шкоди бізнесу.

"Міністерство юстиції працює над досить складним і тривалим процесом репарацій, а "Дія" допомагає зробити процес подання заяв до реєстру простим, доступним і безпечним", - написав він.

Віцепрем'єр уточнив, що Реєстр збитків, завданих агресією РФ проти України, був створений під егідою Ради Європи в травні минулого року. На сьогодні до Реєстру приєдналися 43 країни та ЄС, зокрема США, Японія і Канада. Його головна мета - зафіксувати всі заяви про шкоду, яку завдала війна, щоб Росія виплатила Україні та українцям справедливі репарації.

З міжнародними партнерами ведеться робота над створенням механізму, який конвертує інформацію з Реєстру в рішення про виплати компенсації Україні та тим, хто постраждав від війни, зазначено в повідомленні.




Просмотров: 191
Другие новости