Компании

все компании

Українці відзначають зростання рівня корупції та покладають відповідальність на керівництво країни

21 березня 2024 року, 17:01
Українці та представники бізнесу вважають, що рівень корупції в Україні 2023 року зріс, а відповідальність за подолання корупції лежить насамперед на главі держави, Офісі президента, Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) та на Верховній Раді.

Про це свідчить опитування, проведене соціологічною компанією Info Sapiens на замовлення Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), результати якого оприлюднено в четвер у Києві.

Презентуючи результати дослідження, керівник Info Sapiens Дмитро Савчук зазначив: "Цього року більшість населення - 61,2% - вважає, що рівень корупції зріс. Серед бізнесу таких 46,3%". "Бізнес більш оптимістично сприймає ситуацію, ніж населення", - додав він.

Водночас, за словами Савчука, результати аналогічного дослідження 2022 року свідчили, що українці не бачили змін у рівні корупції в перший рік повномасштабної агресії РФ.

Щодо безпосередньо відповідальних за корупцію в Україні, то і населення (47,5%), і бізнес (48,3%) покладають відповідальність на вище керівництво держави, зокрема, на главу держави та Офіс президента. На другому місці в градації відповідальних за подолання корупції, як свідчать результати дослідження, перебуває НАБУ - таку думку висловили 36,9% респондентів серед населення України. Бізнес, своєю чергою, ставить на друге місце у сфері відповідальності Верховну Раду - 39,2% опитаних.

Оцінюючи діяльність органів держвлади, які тим чи іншим чином відповідальні за боротьбу з корупцією, українці, як підкреслив керівник соцкомпанії, повернулися до підсумків довоєнного періоду. "На думку населення, найбільш ефективним у подоланні корупції є СБУ (20,29%), потім - президент, а власне антикорупційний орган - НАБУ - посідає третю сходинку... Найменш ефективним органом (у боротьбі з корупцією) населення вважає Верховну Раду", - розповів керівник Info Sapiens.

Водночас Савчук підкреслив, що у 2022 році українці відзначали стрибок ефективності роботи всіх органів влади.

Що стосується сфер, де насамперед необхідно боротися з корупцією, то, на думку українців, це судова влада. "З цією думкою погоджується половина всіх респондентів, і цей показник зріс, як порівняти з минулим і позаминулим роком", - додав він.

"Зростання неприйняття корупції населенням. Це одним із ключових аргументів, який є основою формування у людей нульової толерантності загалом", - сказав, зі свого боку, голова НАЗК Віктор Павлущик.

Другий важливий момент, за його словами, - це ставлення населення до викриття корупції. "Відповідно до даних опитування, викривачі корупції - це люди, які приносять користь", - сказав він.

Водночас голова НАЗК наголосив, що соцдослідження допоможе виявити корупціогенні сфери, а його результати будуть враховані під час формування антикорупційної політики країни.

Дослідження проводилося в листопаді-грудні 2023 року соціологічною компанією Info Sapiens на замовлення НАЗК. Це п'ята хвиля загальнонаціонального дослідження комплексної оцінки корупційної ситуації в Україні. Дослідження включало репрезентативне опитування населення та представників бізнесу. Методом особистого інтерв'ю опитано 2500 українців серед населення країни на територіях, підконтрольних українській владі. З 2100 представниками бізнесу проводилися телефонні інтерв'ю.






Просмотров: 139
Другие новости