Компании

все компании

Миколаївський глиноземний завод повністю перейшов в управління ФДМ

21 березня 2024 року, 17:19
Миколаївський глиноземний завод (МГЗ), що раніше належав об'єднаній компанії (ОК) "Російський алюміній" ("РусАл"), повністю перейшов в управління Фонду державного майна (ФДМ) України.

У прес-релізі Фонду в середу повідомляється про завершення націоналізації чергового активу російського олігарха Олега Дерипаски - ТОВ "Миколаївський глиноземний завод".

"Сьогодні єдиним засновником підприємства є Фонд державного майна України", - йдеться у прес-релізі.

У ньому наводяться слова очільника відомства Віталія Коваля, що санкційні активи мають працювати винятково на розвиток вітчизняної економіки: "Кожен успішний кейс - чітке підтвердження рішучості та роботи команди ФДМУ щодо наближення перемоги та підтримки обороноздатності країни".

Очільник Фонду також зауважив, що успішна українська реалізація санкційних активів - яскравий приклад і стимул для прискорення конфіскації та продажу російського майна за кордоном. Важливо продавати конфісковане майно і спрямовувати кошти на підтримку і відновлення України - це справедливо.

При цьому уточнюється, що російський олігарх Дерипаска контролював Миколаївський глиноземний завод, починаючи з 2000-х років. Підприємство є одним із найбільших у Європі кольорової металургії, яке з 2022 року не працювало.

Як повідомлялося, Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС) у червні 2023 року залишила чинним рішення 1-ї інстанції щодо конфіскації українських активів російського олігарха Олега Дерипаски, зокрема, 100% ТОВ "Компанія "Алюміній України", ТОВ "Гуардон Україна", ТОВ "Миколаївський глиноземний завод" (МГЗ), ТОВ "Глухівський кар'єр кварцитів", "Запоріжжалюмінторг".

Таке рішення ухвалили після розгляду апеляційних скарг "Алюміній України", "Гуардон Україна", МГЗ, "Глухівський кар'єр кварцитів" і "Запоріжалюмінторг" на рішення ВАКС від 16 лютого 2023 року.

"Постанова набрала законної сили з моменту оголошення і оскарженню в касаційному порядку не підлягає", - зазначив тоді ВАКС.

Раніше Мін'юст вказував, що націоналізовано також ТОВ "Сервісний центр "Металург", ТОВ "ЧАС ІТ", ТОВ "Центр обліку Миколаїв" (усі троє - с. Галіцинове, Миколаївська обл.), 99% розташованого в тому самому Галіциновому ТОВ "Охорона МГЗ", 100% Миколаївського благодійного фонду "Центр соціальних програм" і 29,5363% АТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат", понад три сотні об'єктів рухомого і нерухомого майна.

СБУ зазначала, що Дерипаска, який входить до найближчого оточення військово-політичного керівництва Росії, керував підприємствами через підконтрольні комерційні структури в різних регіонах України. "Таким чином, російський олігарх намагався приховати своє ставлення до українських активів", - уточнювали в СБУ.

Своєю чергою Мін'юст зазначав, що Дерипаска - один із найбагатших російських олігархів, мільярдер і наближений до президента Росії, контролює та володіє значними частками груп компаній "РусАл", "Базовий елемент", "ЕН+ Груп".

Об'єднана компанія "РусАл" - другий за величиною виробник алюмінію у світі, а також здійснює контроль над російськими підприємствами, які виробляють бронетехніку, що її надалі збройні сили Росії використовують у війні проти України.




Просмотров: 128
Другие новости