Компании

все компании

Україна в лютому обстежила 32 тис. га сільгоспземель - Свириденко

12 березня 2024 року, 11:31
Саперні підрозділи ДСНС, ДССТ і неурядових операторів від початку 2024 року обстежили 53,7 тис. га земель сільськогосподарського призначення, зокрема 32 тис. га в лютому, повідомила перший віцепрем'єр-міністр - міністр економіки України Юлія Свириденко.

"Лютий - найкоротший місяць року. Але це не завадило нашим саперам обстежити майже в півтора раза більші площі земель сільгосппризначення, ніж у січні. Певною мірою цьому сприяла погода, але здебільшого це результат спільних зусиль щодо посилення спроможностей підрозділів та організації роботи. У підсумку понад 53,7 тис. гектарів обстежених земель за два місяці - вагомий внесок саперів до початку нового аграрного сезону", - наводить її слова пресслужба Міністерства економіки.

За інформацією Свириденко, уряд продовжує роботу над питаннями посилення спроможностей операторів, орієнтуючись насамперед на оснащення підрозділів технікою та спорядженням вітчизняного виробництва. Також на порядку денному оптимізація та ефективна організація процесів протимінної діяльності.

Згідно з повідомленням, найбільші площі земель сільгосппризначення за два місяці обстежено в Херсонській (49,8 тис. га), Миколаївській (2,2 тис. га) та Харківській (1,3 тис. га) областях. Також проводилися обстеження в Дніпропетровській, Київській областях.

Мінекономіки зазначило, що сапери та піротехніки від початку війни обстежили 512,123 тис. га, з яких 50 тис. га вже повернуто в експлуатацію.

У гуманітарному розмінуванні та оперативному реагуванні наразі беруть участь 641 піротехнічна група та 3510 саперів. У них в наявності 77 машин механічного розмінування. З початку 2024 року пройшли сертифікацію 32 оператори протимінної діяльності, 51 перебувають у процесі сертифікації.

Крім того, Мінекономіки розподілило 97 млн грн із фонду UNITED24, що були спрямовані на придбання обладнання та техніки для розмінування, і підписало угоду з технологічною компанією Palantir щодо залучення передових технологій у сфері аналізу big data та ШІ до організації протимінної діяльності.

Як повідомлялося, за оцінками Світового банку, вартість розмінування території України може сягати $37,4 млрд. Станом на жовтень 2023 року Україна залучила близько $500 млн на розмінування України від європейських держав. Потенційно забрудненою територією вважають площу 174 тис. кв. км, з яких протягом минулого року було повернуто до використання 18 тис. кв. км.




Просмотров: 124
Другие новости