Компании

все компании

ПФТС запускає торги валютними свопами

11 березня 2024 року, 15:40
Фондова біржа ПФТС (Київ) направила в Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) документи для запуску торгівлі валютними свопами, повідомляють на офіційній сторінці біржі в Facebоok.

"Щойно документи біржі буде зареєстровано НКЦПФР, біржа розпочне торги в режимі "Свопи з контролем ризиків" з урахуванням обмежень, встановлених Розрахунковим центром як центральним контрагентом", - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що наразі ПФТС уже узгодила специфікацію валютного свопу з Національним банком України (НБУ) і Правила функціонування багатостороннього торговельного майданчика (МТП) деривативних контрактів із кліринговою організацією "Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках" (РЦ, Київ).

Як уточнює пресслужба біржі, чинний регламент взаємодії ПФТС з РЦ вже містить необхідні положення про порядок обміну інформацією, необхідною для забезпечення виконання деривативних контрактів.

Зазначається, що торги намічено запустити з валютних свопів USD-UAH та EUR-UAH.

"Звертаємо увагу, що торговий доступ до режиму "Свопи з контролем ризиків" активується біржею після отримання інформації від ПАТ "Розрахунковий центр" про допуск відповідного учасника до клірингових операцій за деривативними контрактами", - резюмувала прес-служба ПФТС у повідомленні.

Як повідомлялося, РЦ і "Українська біржа" (УБ, Київ), як організатор торгівлі, у другій декаді лютого цього року забезпечили укладення на біржі першого в Україні валютного свопу з контролем ризиків.

Відповідні правила торгівлі деривативами на МТП були затверджені НКЦПФР у вересні минулого року, а про запуск торгів валютними свопами з поставкою базового активу USD-UAH та EUR-UAH було заявлено 22 листопада після внесення їх до списку МТП.

"На початковому етапі за рішенням НБУ до торгів будуть допущені тільки банки, клієнтських операцій не передбачено, тільки банки у власних інтересах", - зазначав голова правління РЦ Олег Ткаченко на презентації нового інструменту. Голова РЦ уточнював, що як забезпечення прийматимуть гривню, долар, євро та ОВДП, але не всіх ISIN, а тих, які погодить спеціальна робоча група.

Валютний своп - це поставочний деривативний контракт грошового ринку, умови якого передбачають продаж іноземної валюти зі зворотною купівлею на певну дату в майбутньому. Кліринг і розрахунки за контрактом проводить РЦ як центральний контрагент. Він гарантує своєчасне і в повному обсязі виконання умов свопу або, завдяки гарантійному забезпеченню, виплату сумлінній стороні компенсації (у вигляді штрафу), покликаної покрити можливі втрати, пов'язані з невиконанням перед нею зобов'язань за свопом.




Просмотров: 122
Другие новости