Компании

все компании

Гривневі депозити в лютому зросли на 2,3% - Нацбанк

8 березня 2024 року, 11:49
Скорочення гривневих депозитів на 2,9% у січні після зростання на 4,6% у грудні було сезонним і не пов'язане з обговоренням законопроєкту про мобілізацію, що підтверджується зростанням гривневих депозитів у лютому на 2,3%, заявив голова Національного банку України Андрій Пишний.

"Із року в рік надходження на рахунки клієнтів зростають наприкінці року і скорочуються на початку. Це логічний тренд, який був і в мирний час. Бізнес і держава намагаються завершити всі розрахунки, зокрема й із зарплати, до кінця року, а на початку наступного року населення ці кошти витрачає або інвестує", - пояснив Пишний ефект сезонності.

За його словами, Нацбанк не побачив помітного впливу на динаміку вкладів законопроєкту про мобілізацію і "вкидань" щодо нібито введення оподаткування на всі карткові операції, спростованих Мінфіном.

"Ба більше, у перші тижні його (законопроєкту про мобілізацію) обговорення залишки коштів і далі збільшувалися. Крім того, профільний комітет парламенту чітко сформулював, що не підтримуватиме норму блокування рахунків. Це можливо, як зараз, виключно в судовому порядку", - підкреслив він.

Пишний також уточнив, що центробанк не здійснював "жодних проривних новацій" щодо розкриття банківської таємниці в лютому.

"Ми лише уточнили термінологію згідно зі змінами в законодавстві щодо доступу до інформації, який уповноважені державні органи в установленому порядку мали і до цих змін. Національний банк і надалі підтримуватиме ініціативи, спрямовані проти тіньового сектору, водночас суворо обстоюючи захист конфіденційності банківських операцій відповідно до світових стандартів. а лише уточнив термінологію", - заявив голова НБУ.

НБУ на своїй сторінці у Facebook слідом за очільником нагадав, що за 2023 рік обсяг гривневих коштів населення в банках збільшився на 121 млрд грн, або на 20,5%, і сягнув історичного максимуму - 711 млрд грн, а станом на початок березня населення зберігало на гривневих рахунках у банках близько 707 млрд грн.

"Показники свідчать про довіру до банків і національної валюти, частка строкових вкладів фізичних осіб у гривні зросла на 4,2 в. п. за рік. Незважаючи на широкомасштабну війну, рівень доларизації депозитів населення знизився більш ніж на 2 в. п. - до близько 34%", - навів дані регулятор.




Просмотров: 140
Другие новости