Компании

все компании

80% пацієнтів із діабетом II типу змушені купувати препарати власним коштом - Власенко

8 березня 2024 року, 11:13
Майже 80% пацієнтів із діабетом другого типу змушені купувати цукрознижувальні препарати власним коштом, повідомила голова БФ "Діабетик" Наталія Власенко.

"Цукрознижувальні препарати в Україні надаються відповідно до програми реімбурсації "Доступні ліки". Але є певна проблема: актуальний перелік ліків, вартість якої відшкодовується в рамках ПМГ, містить дуже невелику кількість номенклатур цукрознижувальних препаратів, що означає обмежену можливість отримати безкоштовні ліки. Більшість пацієнтів із діабетом II типу (майже 80%) змушені купувати власним коштом більш ефективні, але також і більш дорогі ліки, які дають кращу компенсацію їхнього діабету", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна".

Власенко зазначила, що пацієнтські організації продовжують активну співпрацю з Міністерством охорони здоров'я та НСЗУ, щоб розширити номенклатуру цукрознижувальних препаратів для діабету II типу, які буде включено до переліку ліків, що підлягають реімбурсації.

Водночас Власенко відзначила ефективність забезпечення інсуліном у рамках ПМГ за механізмом реімбурсації. "Наразі завдяки цьому механізму люди з діабетом забезпечені інсуліном, який призначають лікарі", - зазначила вона.

Водночас експерт підкреслила негативний вплив війни на поширення діабету.

"Сьогодні значно збільшується захворюваність на діабет. Це стосується як ВПО, так і решти населення України. Через військові дії, руйнування медичної інфраструктури та відсутність медичних працівників можливість діагностики та раннього виявлення діабету обмежена, а частка недіагностованого діабету збільшується", - сказала вона.

Власенко нагадала, що до початку великої повномасштабної війни в Україні було близько 1,4 млн осіб із діабетом, у яких було діагностовано діагноз, 90% із них мали діабет II типу. За оцінками експертів, приблизно стільки ж мав і недіагностований діабет.

Коментуючи ситуацію з діабетом на непідконтрольних територіях, Власенко зазначила відсутність надійної статистики.

"Ми маємо інформацію, що на непідконтрольних територіях люди з діабетом не забезпечуються необхідними ліками, якщо в них немає російського паспорта. Наш фонд зібрав і передав благодійну допомогу у формі ліків, засобів введення інсуліну та засобів самоконтролю на непідконтрольні території через волонтерів для підтримки людей з діабетом", - сказала вона.




Просмотров: 119
Другие новости